Dmitrović: Hilton će srušiti hotel Crna Gora

Nedovoljno školovani investitori ne znaju da ta djela više vrijede, nego sve što će oni tu da naprave, poručio je arhitekta Markuš.
194 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 17:30h

Poznate crnogorske arhitekte uputile su na održanom naučnom skupu o djelu arhitekte Vujadina Popovića i zaštiti graditeljskog kulturnog nasljeđa Crne Gore, apel resornom Ministarstvu da izvrši procjenu arhitektonskog nasljeđa u 20-om vijeku.

Arhitekte su posebno stali u zaštitu hotela Crna Gora, kome slijedi rekonstrukcija.

Arhitekta Andrija Markuš kazao je da se u današnje vrijeme često susrećemo sa slučajevima u arhitekturi gdje se može politički profitirati, a da se manje pažnje obraća na očuvanje kulturnog nasljeđa.

"Konkretan slučaj je zamišljeno skrnavljenje hotela „Crna Gora", djela Vujadina Popovića. Iako je pet strukovnih organizacija podržalo ovo djelo, niko od nadležnih se nije oglasio. Nedovoljno školovani investitori ne znaju da ta djela više vrijede, nego sve što će oni tu da naprave", poručio je Markuš.

Hotel „Crna Gora", za arhitektu Predraga Dmitrovića predstavlja simbol glavnog grada i matricu kako treba graditi neki hotel.

"Hotelu je potrebno samo renoviranje, kako bi se prilagodio novim tehnološkim čudima. Tvrdim da će biti srušen, jer neće moći da izdrži rekonstrukciju jedne industrije kao što je „Hilton". Dobiće neke veće dimenzije, ali nema lokaciju, vazduh, ni prostor da bi se obezbijedila jedna tehnologija hotela, koji će imati duplo veće kapacitete", rekao je Dmitrović.

Prema riječima arhitekte Rifata Alihodžića, u vremenu kada vladaju profit i trka za što više kvadrata, nastaju i kolateralne štete, kako bi se došlo do novca.

"Ne postoje svetinje. Toga možemo biti svjesni, ako jedan kapitalan objekat kolege Popovića bude elegantno uklonjen sa prostora urbanističke slike Podgorice", rekao je Alihodžić.

Skup su organizovale Inženjerska komora Crne Gore, Savez arhitekata Crne Gore, Udruženje arhitekata „Arhitektonski forum" i Komora arhitekata Crne Gore.

Na skupu je arhitekta Pero Vukčević predložio da se Ministarstvu ekonomije pošalje dopis, da se Zakon o autorskim pravima, koji je odavno u proceduri, ponovo vrati na javnu raspravu, kako bi se dodatno uredio.

Popović u Melburnu projektovao biblioteke

Jedan od najvažnijih crnogorskih arhitekata, Vujadin Popović, rođen je 1922. godine u Podgorici.

Nakon diplomiranja 1938. godine u Beogradu, zaposlio se u Zavodu za izgradnju Podgorice. U zavodu je radio od 1945. do 1953. godine, kada je emigrirao u Australiju. U Melburnu je radio u državnoj službi i , uglavnom, projektovao biblioteke.

Njegovi poznati radovi u Podgorici su hotel „Crna Gora", izgrađen od 1949 -1953 , Pošta broj 1, izgrađena 1948. godine i nekoliko zgrada. Popović je umro u Melburnu 1999. godine.

Dedić: To je škola turizma

Inženjer Danilo M. Dedić, u saopštenju dostavljenom "Vijestima", navodi da zgrade Izvršnog vijeća, Skupštine, banke, pošte i hotela „Crna Gora", i parkovske površine, obavezno treba sačuvati u njihovim sadašnjim gabaritima i fasadnim izgledima.

On smatra da će izgradnja po predloženom urbanističkom planu „Nova varoš-Blok T", navedene zgrade degradirati. "Hotel Crna Gora je od nastanka bio civilizacijska škola turizma i postao tradicija i istorija ovog grada" .

Bonus video: