Lompar Pljevljima obećao prugu i aerodrom

Crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar je kazao da je saobraćajna infrastruktura na području pljevaljske opštine jedan od limitirajućih faktora za razvoj i funkciju energetskih, poljoprivrednih i drugih potencijala ove sredine
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 17:07h

On je tokom posjete Pljevljima kazao da „dolazi vrijeme kada će se saobraćajnoj infrastrukturi i boljem povezivanju Pljevalja sa ostalim dijelom Crne Gore i okruženja posvetiti veća pažnja“.

“Planom za 2011. godinu Direkcije za saobraćaj za sjever je predviđeno oko osam puta više sredstava nego u prethodnoj godini, a manje će biti u odnosu na ono što će biti predviđeno u 2012. godini”, rekao je Lompar na tribini u Pljevljima.

Rehabilitacija puta Đurđevića Tara - Pljevlja

On je kazao da će u ovoj godini na području pljevaljske opštine raditi na rehabilitaciji puta Đurđevića Tara - Pljevlja i dalje prema granici sa Srbijom. Na toj dionici puta dugoj preko pedesetak kilometara novim asfaltom biće presvučeno oko šest kilometara, za šta će biti utrošeno 320.000 eura, a 50 hiljada za poslove na preventivnom kavanju kosina na jednom dijelu puta.

Za sanaciju klizišta kod drugog i trećeg logora namijenjeno je oko 652.000 eura.

„Ove godine planiramo da završimo rekonstrukciju puta Slijepač most- Tomaševo- Pavino Polje i da uradimo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju puta Pavino Polje-Kovren. Radovi na toj dionici počeće naredne godine”, rekao je Lompar.

On je kazao da je sa čelnicima lokalne uprave dogovorio da vrlo brzo obnove sporazum potpisan 2008. o izgradnji puta Pljevlja - Kosanica - Bobovo, koji je svojevremeno mještanima sela kroz koje prolazi obećao bivši premijer Milo Đukanović.

“Pokušaćemo ove godine na bazi novih principa novog sporazuma da intervenišemo i na tom putnom pravcu”, rekao je ministar.

Povezivanje Pljevalja sa prugom Beograd-Bar

Lompar je kazao da je sa čelnicima Pljevalja razgovarao i o dvije varijante željezničkog povezivanja tog grada sa prugom Bar –Beograd.

„Do sada su na stolu bile dvije varijante, jedna povezivanje sa Bijelim Poljem kod Slijepač mosta, a druga sa Mojkovcem, koja je povoljnija. Mi smo preko” Western Balkan Investment Framework” kandidvali izradu fizibiliti studije koja bi trebalo da da odgovori na sva pitanja u vezi sa tim projektom. U zavisnosti od rezultata te studije Vlada i Opština Pljevlja bi mogli da naprave neki izvjesniji scenario u smislu ekonomskih parametara i dinamike. Za sada gvorimo o velikom dijelu pretpostavki, ali kada studija bude urađena imaćemo izvjesnije odgovore na ta pitanja” rekao je Lompar.

Crnogorski ministar saobraćaja je dodao da je na sastanku u Opštini bilo riječi i o izgradnji aerodroma u Pljevljima.

“Neophodno je prvo odrediti gazdu aerodroma, odnosno prepoznati nekog strateškog partnera koji je spreman da preuzme aerodrom i gazduje sa njim, kako bi se ponudila ta nova kvaliteta usluga, a da opština i država čine sve kako bi se postakao taj privrednik koji bi uzeo aerodrom i počeo da ga razvija” rekao je Lompar.

On je rekao da Ministarstvo saobraćaja radi studiju koja se bavi identifikacijom problema na lokalnim putevima u Crnoj Gori kako bi u narednom periodu intervenisali i na tim putevima koji su u ingerencijama lokalnih samouprava.

Na pitanje predstavnika rudnika “Šuplja stijena” zašto nijesu predviđena sredstva za put Pljevlja - Šula, nudeći pri tom i njihovo učešće u tom poslu, Lompar je rekao da je to lokalni put, te da će mu posvetiti pažnju kada ga Opština bude definisala kao prioritetan.

Lompar je juče kazao da će ovog ljeta početi da se radi zaobilaznica oko Žabljaka preko Njegovuđe.

Prvi put došao kao ministar

Možda je jedan od razloga lošeg stanja saobraćajne infrastrukture na području opštine i činjenica što pljevaljskim drumovima rijetko prolazi resorni ministar. Lompar je to juče i priznao na početku svog obraćanja prisutnima u sali Skupštine opštine, rekavši „da nije prvi put u Pljevljima, ali da ne dolazi često“.

Lompar je jedan od ministara koji je najmanje boravio u Pljevljima, a novinari koji su juče izvještavali sa tribine, pokušavali su da se sjete kada je ministar prije jučerašnje posjete boravio u tom gradu. Ako se izuzme tribina SDP-a kojoj je prisustvovao u oktobru 2004. godine u okviru predizborne kampanje, Lomparu je juče ipak prvi put za vrijeme svog ministrovanja da boravi u radnoj posjeti Pljevljima.

Galerija

Bonus video: