Fondacija "Duško Jovanović" nagrađuje istraživačke priče

Pravo predlaganja kandidata imaju medijske kuće, naučne ustanove, novinarske organizacije, nevladine organizacije, profesionalni novinari i studenti istraživačkog novinarstva.
296 pregleda 0 komentar(a)
Fondacija "Duško Jovanović", Foto: Savo Prelević
Fondacija "Duško Jovanović", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2011. 13:13h

Fondacija "Duško Jovanović" dodijeliće prvu međunarodnu nagradu u iznosu od 20 hiljada eura za najbolju istraživačku priču, a novinari zainteresovani za učešće moraju poslati radove objavljene u medijima do 19. aprila.

Pravo predlaganja kandidata imaju medijske kuće, naučne ustanove, novinarske organizacije, nevladine organizacije, profesionalni novinari i studenti istraživačkog novinarstva.

“Kvalitet pristiglih radova ocjenjivaće eminentni međunarodni žiri. Njihova imena nećemo saopštavati zbog regularnosti glasanja. Nagradu čine zlatnik sa Duškovim likom i novčana nagrada koju je upravni odbor Fondacije sa deset povećao na 20 hiljada eura, a ona će biti uručena 27. maja na dan njegovog ubistva”, kazala je na konferenciji predstavnica Fondacije i supruga Duška Jovanovića, Slavica Jovanović.

Ona je objasnila da ukoliko žiri procjeni da dva rada zavređuju da na isti način budu nagrađena novac će biti podijeljen.

Jovanović je podsjetila crnogorske novinare da konkurišu za nagradu koja nosi ime njenog supruga i prvog ubijenog novinara u Crnoj Gori.

“Novinar mora otkriti informaciju koju neko pokušava sakriti od javnosti. Znam da to nije lako u ovim surovim i sebičnim vremenima, ali mi druga vremena nemamo. Istraživačko novinarstvo je prijeka potreba svakog društva”, dodala je ona.

Glavni i odgovorni urednik dnevne novine “Dan” Mladen Milutinović kazao je da je nagrada koju će Fondacija dodijeliti za najbolju istraživačku priču “način da se ne zabovari ono što je novina sa Duškom Jovanovićem promovisala sve ove godine”.

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika tog štampanog medija Nikola Marković istakao je da im je Jovanović “ostavio najveći kvalitet – da objavljuju tekstove čak i onda kada to nije blisko njihovom stavu”.

“Najveći kvalitet koji nam je Duško ostavio je da pišemo i istražujemo, čak i onda kada se to tiče naših prijatelja, rođaka, kumova i bliskih ljudi. Upravo je tu razlika između kvalitetnih novinara i onih drugih. Duško je višedecenisku učmalsot novinarskog prostora osvježio pišući i istražujući”, poručio je na konferenciji Marković.

Fondaciju su podržali zamjenica ambasadora Savezne republike Njemačke Dagmar Šmit i predstavnik OEBS misije u Crnoj Gori Matija Vasiljević. Podrška je stigla i od Svjetskog uredničkog foruma, Večernjeg lista, Reportera bez granica...

Bonus video: