Udruženje gorana na brdu Gorica posadilo 1000 četinara

Sekretar Udruženja gorana Podgorice Lidija Kusovac najavila je i sadnju 1.000 sadnica na Veruši, i isto toliko na Lovćenu.
790 pregleda 0 komentar(a)
brdo Gorica drveće, Foto: Luka Zeković
brdo Gorica drveće, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.02.2011. 15:48h

Oko 1.000 sadnica četinara zasadili su na Gorici podgoričko Udruženje gorana, uz pomoć djece iz osnovnih škola "Musa Burzan", "Božidar Vuković Podgoričanin" i "Vuk Karadžić" i djece diplomata, povodom obilježavanja Međunarodne godine šuma.

Uz prisustvo i podršku ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzana Miloševića, koji je pokazao i svoje sportske sposobnosti, prošetavši sa ostalima po brdu Gorica, i predstavnika Uprave šuma, Agencije za zaštitu životne sredine i nevladinih organizacija holandske SNV i luksemburške FODEMO, oko stotinu djece pošumljavalo je površine u neposrednoj blizini spomenika Partizanu borcu.

Drugari Denis Metjahić i Tahir Asanović, koji idu u osmi razred OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin", rekli su da im nije problem da učestvuju u sadnji, jer su već radili slične poslove oko kuće, a iskusni poljoprivredni znalci Filip Burić, Ivan Bogojević i Lazar Đuranović s nestrpljenjem su čekali da se oslobodi pribor kako bi i oni doprinijeli u sadnji četinara.

Najstariji član gorana, Svetozar Pejović, koji je već 40 godina aktivan član udruženja, kazao je da mu je nevjerovatno drago zbog velike zainteresovanosti mladih da učestvuju u ovim akcijama.

"Vidite koliko je prisutno mladog svijeta, milina ih je vidjeti kako učestvuju u ovim akcijama i bore se za šume i očuvanje prirode" rekao je Pejović.

Bar kodovima protiv nelegalne sječe šuma

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević je najavio početak stvaranja novih šuma u Crnoj Gori i namjeru da se ove godine uradi inventura šuma i kroz bar kod omogući kvalitetno praćenje nelegalne sječe šuma.

"Potrebno je sazrijevanje po pitanju očuvanja šuma. Kroz koncesije koje su dodijeljenje i definisanje šumske karte, mislim da smo u značajnoj mjeri nelegalnu sječu smanjili, a ima i dosta pokrenutih slučajeva za nelegalnu sječu šuma" rekao je Milošević, dodajući da će preventivne mjere koje planira ministarstvo dati kvalitetnije rezultate, nego što je bio slučaj do sada.

Sekretar Udruženja gorana Podgorice Lidija Kusovac navela je da je ovo prva akcija u nizu koje će biti organizovane ove godine, najavivši i sadnju 1.000 sadnica na Veruši, i isto toliko na Lovćenu.

Prošle godine Uprava šuma zasadila je 1. 700.000 sadnica, a 400.000 sadnica su podijeljene nevladinim organizacijama i školama.

Bonus video: