Od gripa najviše obolijevaju mladi

Stopa obolijevanja je najizraženija kod mlađih od 4 godine, kao i kod populacije između 5 i 19 godina, zatim i kod pacijenata od 20 do 64 godine. Najniža je među starijima od 65 godina
0 komentar(a)
Klinički centar, grip, Foto: Arhiva "Vijesti"
Klinički centar, grip, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.02.2011. 18:44h

Od početka 2011.godine u Crnoj Gori je registrovano ukupno 3.312 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, a infekcija virusom gripa je dokazana je kod 139 osoba, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje.

"Obolijevanje od gripa u sedmici od 7. do 13. februara je sred njeg intentziteta, jer je stopa oboljenja sličnih gripu 108,1 na 100,000 stanovnika. U ovoj sedmici je registrovano 699 oboljenja sličnih gripu“, piše u saopštenju koje je potpisao direktor Instituta dr Boban Mugoša.

"Stopa obolijevanja je najizraženija kod mlađih od četiri godine, kao i kod populacije između 5 i 19 godina, a zatim i kod pacijenata od 20 do 64 godine, dok je najniža među starijima od 65 godina”, rekao je dr Mugoša.

U dosadašnjem toku ovosezonskog obolijevanja, kako je kazao Mugoša, klinički tok bolesti je kod najvećeg broja oboljelih blagog do umjereno teškog oblika.

"Teže forme se, za sada, srijeću uglavnom kod starijih lica i osoba sa komorbiditetom, iako se teža klinička slika povremeno registruje i kod lica koja nemaju dijagnostikovanu hroničnu bolest", saopštio je Mugoša, podjećajući da je od početka sezone prijavljeno i pet smrtnih ishoda kod kojih je potvrđena infekcija virusom gripa.

Bonus video: