Procvjetaćemo: Za nauku tri odsto BDP-a

Jedna od vodećih inicijativa Strategije jeste "Unija inovacija" u kojoj su navedena opredjeljenja EU i mehanizmi kako ih sprovesti u djelo
0 komentar(a)
Vlahović i Maurer, Foto: Luka Zeković
Vlahović i Maurer, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.02.2011. 17:00h

Sastanak sa ministarkom nauke Sanjom Vlahović danas nije mogao da počne dok šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Leopold Maurer, nije kupio cvijeće za damu, povodom Dana zaljubljenih.

Nakon kašnjenja od oko 15 minuta, ministarka i Maurer su počeli razgovore o kapacitetima Crne Gore za postizanje preporuka EU u izgradnji Evropskog istraživačkog prostora, kao i dosadašnjim mehanizmima podrške EU i mogućnostima njihovog proširenja.

Usvajanjem nove evropske strategije "Evropa 2020" obnovljen je prioritet dostizanja "pametnog" rasta, razvijajući ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama i ulažući u naučno-istraživačku djelatnost tri odsto BDP-a, saopštili su iz Ministarstva nauke.

"Jedna od vodećih inicijativa Strategije jeste "Unija inovacija" u kojoj su navedena opredjeljenja EU i mehanizmi kako ih sprovesti u djelo. Ulogu u tom procesu imaju institucije Eu kroz instrumente same Unije i proces koordinacije i praćenja, ali presudnu ulogu imaju nacionalne vlade“, navodi se u saopštenju tog vladinog tijela.

Predstavnici Delegacije i Ministarstva saglasni su i da je osnivanje resornog ministarstva za nauku u Vladi Crne Gore odličan korak ka snaženju pozicije nauke u zemlji.

Evropska unija će u 2011. kroz instrument pretpristupne pomoći (IPA) podržati izradu studije izvodljivosti za uspostavljanje centara uspješnosti u Crnoj Gori, kao jednog od važnih budućih mehanizama za ciljano ulaganje u prosperitetne istraživačke sektore i povezivanje nauke i privrede, saopštili su iz Ministarstva nauke.

Bonus video: