Nikšićki studenti možda spremni i na protest

Rok koji Batrićević i njegove kolege sa Filozofskog fakulteta traže smanjio bi i troškove studiranja.
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 16:20h

Student povjerenik na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Boban Batrićević i studentski predstavnici sa tog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore Slobodan Radović i Tijana Trifunović organizovaće sjutra javnu tribinu posvećenu uvođenju avgustovsko-septembarskog popravnog ispitnog roka, studentskom aktivizmu i problemima sa kojima se suočavaju studenti nikšićkog fakulteta.

"Spisak razloga da se dodatni ispitni rok dozvoli dugačak je. Za sada studenti državnog Univerziteta imaju po jedan redovan ispitni rok u decembru i maju, kao i po jedan popravni ispitni rok u januaru i junu.

Ovakav sistem obrazovanja i ispitivanja ne ide naruku studentima. Ispitni rokovi vremenski su veoma nezahvalno strukturirani. Studenti polažu ispite iz čitavog semestra u roku od samo pet do deset dana, što predstavlja ogromno opterećenje.

Razmak između redovnog i popravnog ispitnog roka kratak je da bi se spremio jedan ispit, a ne više njih. Ukoliko student zbog opravdanih razloga nije u stanju da izađe na ispit u predviđenom roku, on gubi godinu i tek naredne godine može da polaže zaostali ispit", objašnjava Batrićević razloge zbog kojih traže uvođenje avgustovsko-septembarskog roka.

Ovakav sistem ispitivanja, kako kaže, ne odgovara ni studentima četvrte godine jer zbog jednog nepoloženog ispita moraju čekati cijelu godinu da bi taj ispit mogli da polože, a time gube dragocjeno vrijeme koje su mogli iskoristiti ili za odrađivanje pripravničkog staža ili za upis na postdiplomske studije.

Rok koji Batrićević i njegove kolege sa Filozofskog fakulteta traže smanjio bi i troškove studiranja.

"Svaki zaostali ispit studenti plaćaju – broj kredita datog predmeta puta 8,33 eura. Univerziteti u okruženju izašli su studentima u susret i omogućili im više ispitnih rokova, što je umnogome poboljšalo kvalitet studija, dok Univerzitet Crne Gore ima najmanje ispitnih rokova u regionu.

Koliko su naši zahtjevi za uvođenje dodatnih ispitnih rokova opravdani, govori i činjenica da je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje omogućio studentima dodatne ispitne rokove, dok je Ekonomski fakultet organizovao tzv. 'ljetnju akademiju' gdje studenti preko ljeta polažu zaostale ispite. Zašto uprava Filozofskog fakulteta to isto nije omogućila i svojim studentima", pita se Batrićević.

Za dodatne rokove Batrićević, Radović i Trifunović pokušaće da se izbore na sjednici Senata Univerziteta Crne Gore koja će se održati u četvrtak, 17. februara.

Ukoliko im to ne pođe za rukom, studenti poručuju da će biti primorani i da protestuju, što za njih ne bi bila novost, jer su u novembru prošle godine zbog izbora predstavnika za Studentski parlament, takođe, protestovali. Ako do toga dođe, studenti se nadaju, kako rekoše, da će i novi protesti, kao novembarski, biti uspješni.

Bonus video: