Sjednica Operativnog štaba: Sistem zaštite adekvatno reagovao

Na sastanku je naročito istaknuta dobra saradnja sa kolegama iz Albanije, u smislu pravovremenog obavještavanja o stanju na njihovim hidroakumulacijama, kao i o količinama voda koje su ispuštane
92 pregleda 0 komentar(a)
Operativni štab, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Operativni štab, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ažurirano: 29.03.2018. 13:48h

Svi subjekti sistema zaštite i spašavanja pravovremeno i adekvatno su reagovali na rizik od poplava na ugroženom području, a odgovoran odnos građana prema upozorenjima i preporukama nadležnih organa doprinio je da šteta bude značajno umanjena.

To je ocijenjeno na današnjoj sjednici Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje, na kojoj je analizirano trenutno stanje na području ugroženom od poplava, odgovor sistema zaštite i spašavanja i precizirane dalje aktivnosti.

Kako je saopšteno iz Operativnog štaba, na sjednici je ocijenjeno da je trenutna situacija stabilna i da se stanje na terenu svakodnevno popravlja, čime je rizik od nastanka poplava sveden na minimum.

"Naglašeno je da su svi subjekti sistema zaštite i spašavanja na lokalnom i državnom nivou pravovremeno preduzeli neophodne mjere, kako u preventivnoj, tako i u operativnoj fazi«, kaže se u saopštenju", kaže se u saopštenju.

Istaknuto je da su svi subjekti sistema zaštite i spašavanja adekvatno postupali u skladu sa nadležnostima.

"A posebno je apostrofirana činjenica da su se građani odnosili vrlo odgovorno prema svim upozorenjima i preporukama koje su dobijali od nadležnih lokalnih i državnih organa", navodi se u saopštenju.

To je, kako je ocijenjeno na sjednic, doprinijelo da štete po materijalna i druga dobra budu u značajnoj mjeri umanjene.

Na sastanku je naročito istaknuta dobra saradnja sa kolegama iz Albanije, u smislu pravovremenog obavještavanja o stanju na njihovim hidroakumulacijama, kao i o količinama voda koje su ispuštane.

"Što je omogućilo kvalitetno praćenje situacije na terenu i donošenje adekvatnih odluka od opštinskih timova i operativnog štaba za zaštitu i spašavanje", dodaje se u saopštenju.

Operativni štab će, kako se navodi, i u narednom periodu nastaviti da prati situaciju na terenu, i shodno tome preduzimati aktivnosti predviđene nacionalnim i opštinskim planovima zaštite i spašavanja od poplava.

Na sjednici je dogovoreno da se sticanjem uslova na terenu, odnosno kada dođe do povlačenja vode, počne sa sanacijom terena, dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom u poplavljenim objektima, a nadležne komisije će početi sa procjenom štete.

"Operativni štab zahvaljuje predstavnicima medijske zajednice na adekvatnom tretmanu ove problematike, kvalitetnom, objektivnom i pravovremenom izvještavanju, što je bilo u funkciji ukupnog odgovora kako građana, tako i ostalih subjekata sistema zaštite i spašavanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: