Norvežani u Ulcinju gradili na divlje, inspekcije žmurile

Kao fiktivni izvođač radova na objektu vodila se osoba iz Nikšića koja je u rodbinskim vezama s bivšim premijerom Milom Đukanovićem.
242 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2011. 08:28h

Norveška kompanija "Olympia holding" uspjela je da za tri godine, bez bilo kakvih inspekcijskih kontrola, u srcu Ulcinja nelegalno sagradi velelepnu zgradu od blizu 3,5 hiljada kvadrata i tako se naruga državi i njenim institucijama.

Norverška kompanija, čiji je direktor, prema saznanjima "Vijesti", u Oslu osuđen na četiri godine zatvora zbog grube pronevjere i utaje poreza, pokušavali su odmah da prodaju zgradu u Pinješu sa luksuzno opremljenim stanovima i bazenom, ali je ogromni natpis "for sale" nestao preko noći nakon posjete inspektora zaštite prostora.

Cijeli slučaj, saznaju "Vijesti", ispituje i tužilaštvo, koje je resornom ministarstvu podnijelo zahtjev za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Izvođač radova bila je ulcinjska firma "Dolaku" a koliko je investitor bio upoznat sa vladavinom prava u našoj državi, najbolje govori podatak iz predugovora o kupoprodaji zemljišta zaključenog 23. 11. 2007, iz koga se vidi da Norvežani znaju da objekat nema građevinsku dozvolu.

Tim ugovorom, prodavac, odnosno firma "Dolaku" obavezuje se "da pripremi svu potrebnu dokumentaciju koja uključuje ali nije limitirana na građevinsku dozvolu izdatu od nadležnog organa".

"Vijesti" u Opštini saznaju da je "Dolaku" na tom placu obezbijedio dozvolu za gradnju dva manja objekta od ukupno oko 510m2.

Resorni Sekretarijat je odbio zahtjev "Dolaku" da mu izda dozvolu za objekat čiji su gabariti u međuvremenu prošireni za oko 3 hiljade kvadrata, i koji je zašao čak i u opštinsku imovinu.

Nešto kasnije, i nadležni sud je odbio žalbu ulcinjske firme na odluku Sekretarijata. Olympia holding i njena kćerka u Ulcinju "Seaside apartments", koja je zaključila ugovor, sada mirno čekaju rasplet i usvajanje planova kako bi legalizovali objekat za koji su akontativno platile komunalije u iznosu većem od 100 hiljada eura.

U Ministarstvu uređenja prostora nisu znali za objekat

Iako bez dozvole, objekat je priključen na elektro i vodovodnu mrežu.

Za sada je nemoguće utvrditi da li su za taj objekat znala i tri opštinska građevinska inspektora koji su zbog primanja mita u drugim slučajevima osuđeni i trenutno se nalaze u spuškom zatvoru.

Neposredno nakon poziva "Vijesti", u Ulcinj je stigao inspektor zaštite prostora i pozvao novinara, pitajući ga gdje se nalazi sporni objekat.

"Vijesti" saznaju da je Inspektor utvrdio da "Dolaku" posjeduje dozvolu za dva manja objekta i konstatovao da zgrada zbog toga nije u nadležnosti inspekcije zaštite prostora.

Za sada je nemoguće utvrditi da li su za taj objekat znala i tri opštinska građevinska inspektora koji su zbog primanja mita u drugim slučajevima osuđeni i trenutno se nalaze u spuškom zatvoru.

Međutim, u novom saopštenju od petka Ministarstvo uređenja prostora se ograđuje od odgovornosti i zaključuje da su opštinski građevinski inspektori bili nadležni za spornu zgradu.

U saopštenju, izdatom na zahtjev "Vijesti", navodi se da je Sekretarijat za urbanizam Opštine Ulcinj investitoru Mustafi Dolaku iz Ulcinja 2007. godine izdao dvije građevinske dozvole za dva objekta površina 222, odnosno 310 kvadrata.

"Budući da je za gradnju navedenih objekata građevinske dozvole izdala Opština Ulcinj to je, u skladu sa Uredbom o povjeravanju dijela poslova Ministarstva zaštite životne sredine i uređenja prostora lokalnoj samoupravi ( "Sl. List RCG" br. 45/01), nadzor nad građenjem navedenih objekata vršila Građevinska inspekcija opštine Ulcinj i ista je, zbog odstupanja od izdatih građevinskih dozvola u toku građenja predmetnih objekata i njihovog spajanja u jedan objekat na terenu, vodila upravni postupak", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je stupanjem na snagu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, opština bila dužna da započete postupke završi. U Ministarstvu ne spore da su za spornu zgradu saznali tek nedavno.

"Inspektor za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma je, postupajući po dopisu Inspekcije zaštite prostora a vezano za zahtjev osnovnog državnog tužioca Opštine Ulcinj, izvršio inspekcijski nadzor na terenu 13. 01. 2011. godine. Tom prilikom je konstatovao da je objekat investitora Dolaku Mustafe iz Ulcinja na urbanističkim parcelama br-E20 i br. 439 DUP „Ulcinj-Grad“ u potpunosti završen ali da nije useljen, odnosno da nije započeto korišćenje objekta", piše u dopisu.

U dopisu se dodaje da je inspektor konstatovao da je objekat sagrađen u vrijeme kada je na snazi bio Zakon o izgradnji objekata, te da je isti bio u nadležnosti opštinske Građevinske inspekcije.

Rođak bivšeg premijera fiktivni izvođač radova

U tužilaštvu je "Vijestima" rečeno da ne mogu dati informacije o konkretnom objektu "jer se vodi dosta postupaka protiv divljih graditelja". U Osnovnom sudu u Ulcinju, "Vijestima" je potvrđeno da se u konkretnom slučaju ne vodi postupak niti protiv pravnih niti protiv fizičkih lica.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", kao fiktivni izvođač radova na objektu vodila se osoba iz Nikšića koja je u rodbinskim vezama s bivšim premijerom Milom Đukanovićem zbog čega je, navodno, inspekcija zgradu zaobilazila u širokom krugu.

Ista osoba, takođe prema nezvaničnim saznanjima, zajedno sa firmom „Dolaku“ ima kamenolom blizu Ulcinja i neke poslove u Nikšiću.

U Ulcinju postoiji još nekoliko većih objekata čiji su vlasnici, u iščekivanju dozvole, takođe platili komunalije. Svjedočeći u procesu protiv trojice inspektora, tu informaciju je potvrdio i gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga. On je, međutim, tada istakao da to ne znači da će svi ti objekti biti uklopljeni u planove.

U ulcinjskoj policiji "Vijestima" je potvrđeno da je anonimna osoba prijavila i ukazala na moguću korupciju i organizovani kriminal vezano za objekat na Pinješu.

U prijavi, koja je anonimno dostavljena policiji, tužilaštvu, Vladi, stranim ambasadama i međunarodnim institucijama ističe se da je u pitanju korupcija i organizovani kriminal.

"Ako nadležne institucije budu reagovale trebalo bi da pođu do Ministarstva za urbanizam gdje se preko Branimira Gvozdenovića ovaj slučaj pokušava verifikovati", stoji u prijavi koju je podnio anonimni građanin Ulcinja.

U ulcinjskoj policiji "Vijestima" je potvrđeno da je anonimna osoba prijavila i ukazala na moguću korupciju i organizovani kriminal vezano za objekat na Pinješu.

Bivši ministar Gvozdenović nije odgovarao na pozive "Vijesti" niti je odgovorio na SMS poruke da prokomentariše prijavu.

Na zgradu stavljena hipoteka za pet kredita

Za potrebe Norvežana, jedna barska firma uradila je analitički izvještaj o pravnoj situaciji objekta na Pinješu, naslovljen na i Domagoja Mandića iz Zagreba.

"Kao početna konstatacija može se saopštiti da je situacija povoljnija od one kako smo na početku očekivali. Zapravo, utvrdili smo da je u proceduri izrada radne verzije DUP Pinješ II u čijem je zahvatu i lokacija na kojoj je izgrađen vaš objekat", piše u izvještaju u kome je detaljno predstavljen proces dobijanja građevinske i upotrebne dozvole.

Takođe, barska firma utvrdila je da se katastarska i urbanistička parcela Norvežana neće u cjelosti poklopiti.

"Zato što je dio Vašeg objekta ili dio uređenja terena izgrađen na dijelu zemljišta koje pripada Opštini. Ovo pitanje trebalo bi rješavati paralelno sa vlasnikom ovog dijela imovine", sugeriše se u izvještaju.

U dokumentu se vidi da su Norvežani insistirali da u listu nepokretnosti upišu zabilježbu prava preče kupovine.

"Po našem mišljenju, to nije pravno utemeljeno jer posjedujete kupoprodajni ugovor za kupovinu kompletnog objekta i zemljišta na lokaciji koja je identifikovana ugovorom. Zašto biste sada tražili upis zabilježbe prava preče kupovine ako ste objekat kupili? Prodavcu ste platili 50 odsto ugovorene cijene u utvrđenom roku. Pošto objekat nije završen, nijesu stvorene pretpostavke za isplatu drugog dijela kupoprodajne cijene", stoji u izvještaju.

U dokumentu se konstatuje da je kod zaključivanja kupoprodajnog ugovora učinjen ozbiljan propust. Mandić se obavještava da je prodavac na imovinu Norvežana do sada podigao 5 kredita.

"U ugovornoj odredbi trebalo je da stoji da se prodavcu zabranjuje prodaja ili opterećenje bilo kakvim teretima nekretnina koje nijesu isplaćene sve dok se objekat ne završi i ne dobije upotrebna dozvola. Da takva zabilježba postoji u listu nepokretnosti, prodavac ne bi mogao dići kredit ni kod jedne banke u Crnoj Gori. Ovako ih je podigao pet", stoji u izvještaju u koji su "Vijesti" imale uvid.

Direktor u Norveškoj osuđen za utaju poreza

Direktor "Olympia holding" Haakkon Korsgaard pravosnažno je u Oslu osuđen na 4 godine zatvora zbog "grube pronevjere i poreske utaje"- saznaju "Vijesti" iz prevoda presude u koju su imale uvid.

U presudi piše da je Korgaard pribavio protivpravnu imovinsku korist u visini od oko 73 miliona kruna. Korsgaardu je oduzeta imovina pribavljena tim krivičnim djelima u iznosu od 15 miliona kruna u korist državnog budžeta.

Galerija

Bonus video: