Osobe sa invaliditetom i dalje se suočavaju sa diskriminacijom

"U vrijeme kada je donešen Zakon o zaštiti od diskriminacije (jul 2010. godine), trebalo je da bude donešen i zakon o zaštitniku.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2011. 14:04h

Osobe sa invaliditetom i dalje se suočavaju sa diskriminacijom u Crnoj Gori, ali su svjesniji svojih prava, zaključak je okruglog stola Udruženja paraplegičara na temu "Recimo ne diskriminaciji".

Poručeno je i da zadovoljenje prava te populacija pokazuje i nivo demokratičnosti društva.

Gluvi obespravljeni

Generalni sekretar Saveza gluvih i nagluvih Danilo Popović rekao je da je ta populacija izložena najvećoj diskriminaciji, jer i dalje ne postoji zakon o znakovnom jeziku, koji bi im omogućio korišćenje njihovog maternjeg jezika.

"Bilo je prepucavanja, prebacanja nadležnosti, na kraju smo napravili i rječnik, ali i dalje nema odgovora što se dešava sa zakonom", podsjetio je Popović.

Mirjana Đurić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje je nadležno za njegovo donošenje, objasnila je da je plan da korišćenje znakovnog jezika najprije zaživi na nivou pilot projekat u tri opštine, da bi se rješenja naknadno pretočila u zakon.

"Potrebno je obučiti prevodioce, kako bi zakon mogao i da zaživi u praksi", rekla je Đurić.

Na opasku Popovića da već postoji na stotine prevodilaca, Đurić je kazala da se i njihova obuka "mora standardizovati".

Zakon pola godine bez primjene

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Marijana Laković je ocijenila pozitivnim napore Ministarstva da zakon zaista i bude primjenjiv, i podsjetila da je zakon o zaštitniku, kojim se toj kancelariji daju veća objašćenja, bio u planu prošle godine.

"U vrijeme kada je donešen Zakon o zaštiti od diskriminacije (jul 2010. godine), trebalo je da bude donešen i zakon o zaštitniku. Time zabrana od diskriminacije još nije potpuno primjenjiva, i očekujemo brzo da se donesu i propisi za ombudsmana", rekla je Laković.

Da je zakon ostao samo u deklarativnoj fazi saglasni su bili i drugi učesnici skupa.

Bonus video: