Dok traje epidemija gripa, dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma

Od 7. februara, registrovano je 2.613 oboljenja sličnih gripu, a infekcija virusom gripa laboratorijski je dokazana kod 133 osobe
0 komentar(a)
Laboratorija za grip, Foto: Luka Zeković
Laboratorija za grip, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.02.2011. 20:07h

Dok traje epidemija gripa, dijagnoze pacijanata će se postavljati na osnovu kliničke slike, dok će se laboratorijska ispitivanja (PCR analiza) raditi samo kod vitalno ugroženih pacijenata, saopštila je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje dr Vesna Beatović.

On je napomenula da su analize vrlo skupe, zbog čega je neophodna njihova racionalna potrošnja vođena preporučenim indikacijama, što praktikuju sve države svijeta.

"Bitno je da davanje antivirusnih ljekova kod pacijenata koji imaju neko hronično oboljenje i dobiju simpome gripa nije uslovljeno prethodnom mikrobiološkom dijagnostikom, tj. dokazivanjem virusa, odnosno da će ti pacijenti dobiti adekvatnu terapiju na osnovu kliničke slike, kako preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)", kazala je dr Beatović.

Ona je podsjetila da je prethodne sedmice, od 31. januara do 6. februara u Institut za javno zdravlje dopremljen samo jedan uzorak, i to bris ždrijela i nosa vitalno ugroženog pacijenta sa simptomima gripa, za koji je PCR analiza na grip bila negativna.

“U Crnoj Gori je 10. januara dokazana cirkulacija virusa gripa, i tokom narednih desetak dana, čak 70 odsto uzoraka koji su analizirani je bilo pozitivno na grip. Zahvaćene su grupe svih uzrasta , sve geografske oblasti, a stopa obolijevanja od gripa je progresivno rasla, da bi tokom prethodne nedjelje dostigla epidemijski prag", podsjetila je dr Beatović.

Prema važećim preporukama SZO, za nadzor nad gripom u zemljama u kojima je potvrđeno prisustvo virusa A H1N1, treba nastaviti sa praćenjem epidemiološke situacije i testiranjem u skladu sa prioritetima testiranja i postojećim kapacitetom nacionalne laboratorije.

U skladu sa tim, sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori su obaviještene o prioritetima testiranja u narednom periodu.

Prema posljednjem sedmičnom izvještaju Instituta, od 7. februara, u toku ove godine registrovano je 2.613 oboljenja sličnih gripu, a infekcija virusom gripa laboratorijski je dokazana kod 133 osobe.

Bonus video: