Iz Fonda za zdravstveno osiguranje tvrde da radnici nisu zakinuti

"Obračun zarada za zaposlene u zdravstvenim ustanovama za januar 2011. godine izvršen je u skladu sa novim zakonskim rješenjima datim u novom Opštem kolektivnom ugovoru..."
0 komentar(a)
Fond zdravstva, Foto: Boris Pejović
Fond zdravstva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2011. 14:48h

Fond za zdravstveno osiguranje juče je demantovao nadove predstavika sindikata zdravstva da su se plate medicinskim radincima umanjene novim obračunom i to za prekovremeni i noćni rad i pripravnost, i tvrde da nijesu zakinuti.

„Obračun zarada za zaposlene u zdravstvenim ustanovama za januar 2011. godine izvršen je u skladu sa novim zakonskim rješenjima datim u novom Opštem kolektivnom ugovoru, Uputstvom za obračun bruto zarada, koje je donijelo Ministarstvo finansija i postojećem Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvenu i socijalnu djelatnost“, tvrde u Fondu.

Objasnili su da su je izmijenjen OKU , i tou dijelu koji se odnosi na izmjenu strukture zarade i uvođenje startnog dijela zarade, obračunske vrijednosti koeficijenta, kao i procenta uvećanja zarade u dane praznika.

„Postojećim GKU definisano je uvećanje zarada i obračun naknada zarada koje ne definiše OKU, pa je postojala i potreba da se sačini instrukcija zdravstvenim ustanovama o načinu obračuna zarada, kako bi se stvorile pretpostavke da sve zdravstvene ustanove vrše obračun na jedinstven način u skladu sa propisima“, saopšteno je iz Fonda.

Takvu instrukciju Fond je dostavio svim zdravstvenim ustanovama.

„Jedina promjena u odnosu na dosadašnji obračun zarada zaposlenih u zdravstvu je ta što minuli rad nije obračunat na prekovremeni rad, prekovremeno noćni rad i pripravnost, što je u skladu sa propisima“, saopšteno je iz Fonda.

Prema tumačenju Ministarstva finansija, uvećanje zarade za procenat minulog rada vezano je za obavljanje poslova u okviru propisanog punog radnog vremena u mjesecu.

„Minuli rad obračunava se na redovan rad, uključujući i noćni rad kod smjenskog rada, a ne obračunava se na prekovremeni rad, prekovremeno noćni rad i pripravnost“, saopšeno je iz Fonda.

Naglasili su da je minuli rad obračunat na naknade za dežurstvo, jer je to definisano postojećim GKU.

„Sva primanja koja su prema GKU vezana za neto minimalnu cijenu rada od 55 eura, umjesto koje je uvedena obračunska vrijednost koeficijenta od 90 eura, obračunata su na način da je svaki zaposleni dobio isti iznos primanja kao do sada u skladu sa GKU“, saopštavaju iz Fonda.

Tako je svim zaposlenim medicinskim radnicima koji su imali dežurstvo, prekovremeni rad, prekovremeno noćni rad, praznični rad izvršeno je uvećanje zarada po ovim osnovama u skladu sa OKU i GKU.

„Vijesti“ su Fond za zdravstveno osiguranje kontaktirale i u srijedu, ali do kraja radnog vremena nije bilo odgovora na poslatvljena pitanja vezano za umanjenje plata zaposlenim u zdravstvu.

Bonus video: