Vuksanović: Nakon konsultacija sa mještanima ću odgovoriti Ministarstvu odbrane

Za realizaciju projekata Vojske, napominje Vuksanovićeva, pored zemljišta na teritoriji opštine Kolašin, potrebno je i zemljište koje se nalazi na teritoriji opština Mojkovac i Šavnik
0 komentar(a)
Savina voda, Foto: Dragana Šćepanović
Savina voda, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.03.2018. 16:41h

Predsjednica Opštine Željka Vuksanović će, tek nakon konsultacija sa mještanima, koji koriste katune na Sinjavini, odlučiti kako da odgovori Ministarstvu odbrane koje je tražilo da se lokalna uprava izjasni ima li smetnje da se prostor na lokaciji Savina voda na toj planini opredijeli za potrebe Vojske Crne Gore. Na tom prostoru bio bi izgrađen poligon za bojna gadjanja i uništenje ubojnih sredstava.

Kako je Vuksanovićeva kazala „Vijestima“, na zboru koji je prije nekoliko dana organizovan tim povodom, mještani su iskazali bojazan da će upotreba tog prostora, kao poligona za bojna gadjanja i uništenje ubojnih sredstava, njih znatno ograničiti u korišćenju planine.

„Pored toga, mještani su iskazali bojazan da bi moglo doći i do negativnog uticaja na vode, od akumulacije Savine vode pa do podzemnih voda za koje je utvrdjeno da potiču sa tog područja, a izviru u podnožju planine i koje oni koriste za piće i ostale potrebe u domaćinstvu. Zato je odlučeno da se, nakom pripreme odgovora na sva njihova pitanja, zakaže novi zbor na koji će biti pozvani predstavnici ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore radi što neposrednijeg uvida mještana u njihove zahtjeve“, kazala je predsjednica Opštine Kolašin.

Za realizaciju projekata Vojske, napominje Vuksanovićeva, pored zemljišta na teritoriji opštine Kolašin, potrebno je i zemljište koje se nalazi na teritoriji opština Mojkovac i Šavnik. Prema nezvaničnim infomacijama, te opštine već su dale saglasnost.

U opštini Kolašin poligon obuhvatio bi zemljište površine oko 21 milion kvadratnih metara u katastarskim opštinama Lipovo i Lipovska Bistrica.

„U zahtjevu je jasno stavljeno do znanja da je predmetno zemljište u svojini Crne Gore, ali da se, zato što su u opštinama Mojkovac i Kolašin izgradjeni katuni, pokreće inicijativa za pronalaženje dogovora oko načina korišćenja tog zemljišta“, rekla je Vuksanovićeva.

Bonus video: