Ministarka nauke pozvala institucije da kandiduju projekte

Vlahović je istakla da su kao važne ciljeve iz tog Ministarstva prepoznali potspješivanje bilateralne i multilateralne saradnje, afirmisanje nauke i njeno približavanje privredi i biznisu.
144 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2011. 16:18h

Ministarka nauke Sanja Vlahović upoznala je predstavnike naučnih instituta i samostalnih privatnih fakulteta sa strategijom, osnovnim smjernicama i planiranim aktivnostima tog novoformiranog Vladinog tijela, te ih pozvala na saradnju kako bi se unaprijedio okvir za naučnoistraživačku djelatnost u Crnoj Gori.

Vlahović je istakla da su kao važne ciljeve iz tog Ministarstva prepoznali potspješivanje bilateralne i multilateralne saradnje, afirmisanje nauke i njeno približavanje privredi i biznisu, jačanje kadrovske strukture angažovanjem istraživača i mobilnosti.

„Budući da su nacionalni naučnoistraživački projekti trenutno najvažniji instrument nacionalne politike, cilj Ministarstva nauke je da poboljša njegovu svrsishodnost i kvalitet. Ministarka je pozvala predstavnike prisutnih institucija da kandiduju projekte, kako bi se bolje planirali prioriteti finansiranja i visina potrebnih finansijskih sredstava za naučnoistraživačke projekte u narednom periodu”, saopštili su nakon sastanka iz tog Ministarstva.

Vlahović je istakla da su kao važne ciljeve iz tog Ministarstva prepoznali potspješivanje bilateralne i multilateralne saradnje, afirmisanje nauke i njeno približavanje privredi i biznisu, jačanje kadrovske strukture angažovanjem istraživača i mobilnosti.

Saradnica Ministarke Smiljana Vlahović upoznala je učesnike sastanka sa mogućnostima da se finansiraju iz sredstava kojima raspolaže ministarstvo, te pristupima evropskim fondovima.

“Dostupnost sredstvima moguća je ako ste licencirani za oblast naučnoistraživačke djelatnosti. Pravilnikom su propisani uslovi za osnivanje naučne ustanove, pa je potrebno da po osnovu kadrova ima jednog doktora, magistra i doktoranta, da posjeduje prostor u vlasništvu ili zakupu za period od tri godine, opremu pomoću koje će se vršiti istraživanje, 20 hiljada eura na žiro računu, kao i higijenske i tehničke uslove za ispravnost objekta i biblioteku sa naučnom i stručnom literaturom”, objasnila je ona.

“Dostupnost sredstvima moguća je ako ste licencirani za oblast naučnoistraživačke djelatnosti. Pravilnikom su propisani uslovi za osnivanje naučne ustanove, pa je potrebno da po osnovu kadrova ima jednog doktora, magistra i doktoranta, da posjeduje prostor u vlasništvu ili zakupu za period od tri godine.

Na sastanku su bili predstavnici Biotehničkog fakulteta, Instituta za strane jezike, Istorijskog instituta, Instituta za biologiju mora, Instituta za crnogorski jezik, Instituta za strateške studije i projekcije, Instituta za javno zdravlje, Kliničkog centara Crne Gore - Centar za nauku, kao Fakulteta za državne i evropske studije, Visoke škola sestrinstva „Kraljica Jelena“, Fakulteta za menadžment u saobraćaju i komunikacijama – Berane, Fakulteta za internacionalni hotelski i turistički menadžment Algonquin u Miločeru i Fakulteta za menadžment – Herceg Novi.

Kako su saopštili iz Ministarstva predstavnici naučnih instituta i samostalnih privatnih fakulteta ocijenili su osnivanje tog tijela “značajnim za unaprijeđenje naučnoistraživačkog okvira, a time i ukupnog društvenog procesa Crne Gore”.

Bonus video: