Mujović još "nije razmišljao" da li će se ponovo kandidovati za dekana

Izvor “Vijesti” sa Pravnog fakulteta potvrdio je da će se Drago Radulović, dugogodišnji profesor i bivši predsjednik Suda časti, kandidovati.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2011. 20:18h

Profesor Drago Radulović najvjerovatnije će učestvovati na predstojećim izborima za dekana Pravnog fakulteta i biti najjači protivkandidat Ranku Mujoviću, ako se aktuelni prvi čovjek te visokoškolske ustanove uopšte ponovo kandiduje .

Izvor “Vijesti” sa Pravnog fakulteta potvrdio je da će se Radulović, dugogodišnji profesor i bivši predsjednik Suda časti, kandidovati nakon što je Vijeće Pravnog fakulteta u ponedjeljak imenovalo Komisiju za izbor dekana.

Više izvora sa Pravnog fakulteta i Univerziteta Crne Gore kazalo je da i Vlado Savković, profesor mlađe generacije, razmišlja o učešću na izborima. Savkovića bi, navodno, podržao predsjednik Upravnog odbora Univerziteta i bivši dekan Pravnog fakulteta Zoran Rašović, ali to umnogome zavisi od toga da li će Mujović ući u izbornu trku.

Mujović juče nije želio da otkrije da li će prihvatiti kandidaturu, pojasnivši da još nije “razmišljao o tome”.

“Neka drugi razmišljaju, ima još vremena. Vidim da se neki sjekiraju i nerviraju da li ću se kandidovati. Procedura je tek počela i za to još ima dovoljno vremena”, kazao je Mujović “Vijestima”.

Sugerisano mu da se ne kandiduje

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da je rukovodstvo Univerziteta Crne Gore sugerisalo Mujoviću da se ne kandiduje. Dobro upućeni u dešavanja na Pravnom fakultetu tajansvenost aktuelnog dekana tumače kao njegovu nesigurnost da bi bio reizabran, zbog odnosa snaga u Vijeću koja mu nikako ne ide na ruku, ali i moguću kupovinu vremena.

Nakon što je na prekjučerašnjoj sjednici Vijeća od Mujovića ironično zatraženo da se kandiduje za rektora UCG na predstojećim izborima, aktuelni dekan odgovorio je da će to sigurno da uradi za tri godine, aludirajući na to da želi još jedan mandat na Pravnom fakultetu.

Mujović, međutim, nije podnio ostavku, što su od njega tražili neki članovi Vijeća...

Bez obzira da li će se Mujović kandidovati, gotovo je izvjesno da će Radulovića na izborima podržati takozvana “radikalnija” grupa potpisnika prošlogodišnje peticije protiv aktuelnog dekana, u kojoj su, između ostalih, Maja Kostić-Mandić i Snežana Miladinović, ali i umjerenije struje u kojoj je i uticajni profesor Radoje Korać.

To je potpuno izvjesno sjednice Vijeća, na kojoj je formirana Izborna komisija ubjedljivom većinom glasova na koje može da računa upravo Radulović, kome bi podršku dali i studentski predstavnici u Vijeću.

Za predsjednicu Komisije izabrana je Vjera Begović-Radović, a za članove Maja Kostić-Mandić, Ivana Jelić, Ilija Vukčević i u ime studenata Zoran Rakočević.

Begović-Radović, Kostić-Mandić I Vukčević su potpisnici inicijative za smjenu dekana, a Jelić je potpisnica prošlogodišnje peticije protiv Mujovića. Rakočević je nedavno pobijedio na studentskim izborima, a tokom kampanje lista na čijem čelu je bio iznijela je teške optužbe na račun aktuelnog dekana.

Prema saznanjima “Vijesti”, rektor Univerziteta Predrag Miranović podržao bi izbor za dekana nekog od starijih profesora Pravnog fakulteta, kako bi se nakon gotovo godinu dana normalizovala situacija na toj visokoškolskoj ustanovi.

Rok za predlaganje kandidata za dekana Pravnog fakulteta traje do 21. februara, a Mujoviću mandat ističe u maju.

Bonus video: