Glavni grad hoće da smanji broj taksista

Žarko Ivanović je kazao kako Podgorica ima previše taksi vozila, te da zbog toga “svaka domaćica i curica navikla da se vozi taksijem”.
59 pregleda 0 komentar(a)
sudar, Foto: Arhiva "Vijesti"
sudar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.02.2011. 14:03h

Gradski sekretar za saobraćaj Miomir M. Mugoša rekao je da je u Podgorici previše taksista i da je obaveza Glavnog grada da smanji broj angažovanih u tom poslu.

"Mi smo već stopirali izdavanje novih licenci. U gradu imamo najveći broj udesa gdje su učesnici upravo taksisti koji stalno nekud žure. Našu djecu, sestre i porodicu voze ljudi koji nikada ne bi trebali da sjednu za volanom", rekao je Mugoša na centralnoj raspravi o Studiji razvoja javnog gradskog i prigradskog saobraćaja.

Predstavnik mjesnih zajednica Jedinstvo, Proleter i Zlatica Žarko Ivanović kazao je da nikad ne bi obavljao prevoz putnika da je na mjestu prevoznika, “uzme li se u obzir stanje podgoričkih džada”.

On je kazao kako Podgorica ima previše taksi vozila, te da zbog toga “svaka domaćica i curica navikla da se vozi taksijem”.

"Neće one u gradski prevoz. Teško će kod nas da zaživi i sistem jedinstvenih karata", rekao je Ivanović.

Mugoša je kazao da "u idealnom slučaju" Podgoričani u septembru mogu dobiti savremeni javni prevoz, "koji bi bio uporediv sa evropskim metropolama".

On je kazao da bi, od tri ponuđena scenarija unapređenja pervoza, najbolji bio posljednji koji podrazumijeva bolju dostupnosti i povećanje frekvencije vožnji, odnosno broja polazaka na svakih 15 minuta.

"Dabogda mi sve ovo završili do početka juna ili jula, ali bi možda okvirno vrijeme moglo biti kraj avgusta, početak septembra. Mada, moramo biti realni, možda krenemo sa prvim scenarijom, pa da svi damo od sebe da dostignemo treći", rekao je Mugoša.

Mugoša je rekao da trenutno javni prevoz u Podgorici koristi svega 18 odsto građana, dok se ostatak prevoza obavlja ličnim automobilima.

U cilju poboljšavanja uslova prevoznika on je za sjutra najavio i sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se vidjelo koji su to problemi i na koji se način mogu riješiti.

"Treba svi da se založimo kako bi Glavni grad dobio što bolji prevoz", zaključio je Mugoša.

Bonus video: