Rusi oduševljeni Feštom od mimoze

Gradska muzika, klapa “Stari kapetan”, mažoretke, trombonjeri, mimoza, besplatna riba, vino i pivo doprinjeli su dobrom raspoloženju.
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2011. 19:44h

Lijepo i sunčano vrijeme bilo je presudno da se ove godine okupi više od 20.000 posjetilaca na pučkoj zabavi Fešta od mimoze, ribe i vina koja je održana na hercegnovskoj rivijeri.

Gradska muzika, klapa “Stari kapetan”, mažoretke, trombonjeri, mimoza, besplatna riba, vino i pivo doprinjeli su dobrom raspoloženju.

Izviđački odred “Stara varoš” iz Podgorice, učesnici 17. susreta skauta u Zelenici, iskoristili su boravak u Herceg Novom da učestvuju i u najmasovnijoj manifestaciji Praznika mimoze.

Ana i Sergej, bračni par iz Rusije, koji su prvi put na fešti oduševljeni su vremenom, ukusnom ribom i Crnom Gorom.

"Ko ne bi dolazio na ovakvu ljepotu. Na Lovćenu je snijeg, a ovdje na hercegnovskoj rivijeri je toplo i sunčano", komentarisala je grupa Nikšićana koji su vjerni posjetioci cvjetne manifestacije već trideset godina.

Organizovano je i bratimljenje mjesnih zajednica Bijela iz Herceg Novog i Mrčajevci iz Čačka, a za danas je najavljeno bratimljenje Zelenike i Guče

Njihovo oduševljenje dijele i makedonski i njemački ambasadori, Aleksandar Vasilevski i Peter Plate, koji je bio i lani, ali su zbog lijepog vremena+ utisci bili mnogo prijatniji nego godinu ranije kada je padala kiša.

Ambasadori Njemačke, Ukrajine, Mađarske...

Ambasador Plate je prethodne noći prisustvovao i otvaranju Praznika mimoze na glavnom gradskom trgu i koncertu Željka Bebeka.

Pohvalio je organizaciju kulturnih dešavanja u starom gradskom jezgru koje na taj način nastavlja da živi.

Na fešti su bili i ambasadori Ukrajine, Mađarske, Slovačke i Rusije, a sa njima se tradicionalno susreo i predsjednik hercegnovske opštine Dejan Mandić koji je ocijenio da je to dobra prilika da razmijene mišljenje o mnogim aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, ali i svijetu.

On se sreo i sa kolegama iz drugih crnogorskih opština koji posljednjih godina sve masovnije dolaze na cvjetnu feštu na hercegnovskoj rivijeri.

Posjetiocioma je podijeljeno više od hiljadu kilograma sardele iz Bara, koje su vrijedne mještanke pržile na 12 vatri.

Najljepše i najoriginalnije vatre su i nagrađene.

Prvu nagradu dobila je “Vatra plavog Jadrana” Vesne Nikolić, Mire Crnogorčević i Nevenke Begović, drugu Tetka Marija, treću Buket mimoze, četvrtu Mimoza i petu Daca i Daca.

Gospođa Marija, koja sa prijateljicama dvije decenije učestvuje na fešti i prži ribu kaže da počnu sa pripremama i loženjem vatre već oko pet sati ujutro, ali da im to ne pada teško kada vide zadovoljne goste.

Ove godine posjetiocima je podijeljeno nešto manje mimoze jer su rane sorte oštetili mraz, grad i vjetar, a one koje cvjetaju kasnije još nijesu dostigle punu ljepotu. Sve to, naravno, nije umanjilo ljepotu dana i manifestacije.

Pobratimili se Bijela i Mrčajevci

Organizovano je i bratimljenje mjesnih zajednica Bijela iz Herceg Novog i Mrčajevci iz Čačka, a za danas je najavljeno bratimljenje Zelenike i Guče.

Galerija

Bonus video: