Blokiran račun Opštine Rožaje zbog 89.000 eura

Prema nezvaničnim saznanjima, Opština je od Vrhovnog suda, koji se još nije izjasnio, tražila reviziju postupka.
219 pregleda 0 komentar(a)
roo_1, Foto: A. Sadiković
roo_1, Foto: A. Sadiković
Ažurirano: 04.02.2011. 17:23h

Žiro-računi rožajske Opštine kod „Prve banke“ i CKB su blokirani od juče do naplate duga prema izvršnom povjeriocu Emini Demić, koji iznosi najmanje 75.640 eura.

Demić je dobila višegodišnji spor u kojem je tužila Opštinu, jer je njeno zemljište od oko 1. 900 kvadrata prepisala nazakonito na ime lokalne uprave.

Prema informacijama koje su „Vijesti“ dobile iz suda, presuda na osnovu koje je Opština dužna da Emini Demić kao bivšem vlasniku isplati preko 75 hiljada eura, kamatu od 4. juna 2007. godine koja iznosi oko 11 hiljada eura i sudske troškove od oko tri hiljade, postala je pravosnažna u novembru prošle godine.

“Rok za isplatu novca je bio do 27. decembra, a kako nije ispoštovan, Demićeva je podnijela predlog za izvršenje. Sud je dozvolio predloženo izvršenje da se sa žiro-računa Opštine kod Prve i Crnogorske komercijalne banke skine dosuđeni iznos i prebaci na žiro-račun izvršnog povjerioca”, kazali su iz suda koji je donio zaključak, kojim je 28. janura naloženo Centralnoj banci Crne Gore da postupi po rješenju o izvršenju.

U sudu su rekli da nemaju povratnu informaciju iz Centralne banke, pa ne znaju da li je krenula obustava.

„Vjesti“ saznaju da je novac već počeo da se sliva na žiro-račun Emine Demić, na koji je već u četvrtak i petak leglo blizu 11.000 eura.

Sudski sporovi trajali 4 godine

Mustafa Demić, koji je na sudu zastupao svoju majku, rekao je da je uprkos dobijenom sporu vođenom 43 mjeseca, ostao gorak ukus.

“Postignuta je pravda, ali postoje stvari koje se ne mogu novcem platiti. Raznim pritiscima na nas i drugim nepravdama koje smo proživljeli od lokalnih moćnika proteklih godina narušen nam je duševni mir, ostale su duboke posljedice. Obrušavali su se na mene, djecu. A zašto, samo iz razloga što se borim za pravdu i vladavinu prava”, rekao je Demić.

On ističe da je tokom 4 godine sudskih sporova bilo mnogo poteškoća, „pokušaja opstrukcije i podmetanja dokumenata za koje se osnovano sumnja da su falsifikovani“.

“Čak smo pokušavali da dođemo do vansudskog poravnanja i da umjesto zemljišta koje sada služi kao Sandžačka ulica u Ibarcu, u zamjenu dobijemo neko drugo. Međutim, iza kulisa su lokalni moćnici vodili jednu lukavu igru u namjeri da upadnemo u neku pravnu zavrzlamu i sve izgubimo”, kazao je Demić.

Prema nezvaničnim saznanjima, Opština je od Vrhovnog suda, koji se još nije izjasnio, tražila reviziju postupka. Taj vanredni pravni lijek ne odlaže izvršenje.

Iz rožajske Opštine nije bilo moguće dobiti komentar, jer je to jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja je pojedinim novinarima zabranila i ulazak u zgradu uz naređenje svim službenicima i ustanovama koje su pod njenom ingerencijom da daju informacije. Ona je i jedna od rijetkih u Crnoj Gori koja redovno isplaćuje plate, i među onim je opštinama koje imaju najmanje dugovanja prema izvođačima radova.

Bonus video: