Najavljena izgradnja ribarske luke u Njivicama

Milošević je najavio podršku Udruženju profesionalnih ribara na moru za izradu planske dokumentacije.
51 pregleda 0 komentar(a)
Njivice, Foto: Arhiva Vijesti
Njivice, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.02.2011. 15:52h

Herceg Novi ima potencijale za razvoj poljoprivrede, ali i veliko tržište za plasman sopstvenih poljoprivrednih proizvoda, ustvrdio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević, koji se juče sastao sa gradonačelnikom Dejanom Mandićem i predstavnicima Udruženja poljoprivrednika iz Novog.

Ministar je naglasio da im je ambicija da za godinu na hercegnovskoj zelenoj pijaci bude veća ponuda domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Milošević je najavio podršku Udruženju profesionalnih ribara na moru za izradu planske dokumentacije za izgradnju ribarske luke u Njivicama, pored Herceg Novog.

“Luka će biti od nacionalnog interesa jer će, kada bude izgrađena, doprinijeti većem izlovu ribe, kvalitetnijem plasmanu, većoj bezbjednosti hrane”, kazao je ministar, uvjeren da će to doprinijeti i smanjenju uvoza ribe.

Kao projekte koji bi trebalo da doprinesu razvoju poljoprivrede u hercegnovskom kraju, a koje će Ministarstvo poljoprivrede podržati, Milošević je istakao zajednički projekat Herceg Novog i Dubrovnika o revitalizaciji vinograda, dalji razvoj maslinarstva, za razvoj stočarstva, ovčarstva i živinarstva, kao i isplative plasteničke proizvodnje, za šta postoje svi uslovi.

Milošević je naveo da, kao podršku poljoprivrednoj proizvodnji, Ministarstvo ima dvije linije - jednu sa svjetskom bankom u iznosu od pet miliona eura, zahvaljujući kojoj će se projekti iz poljoprivrede finansirati od 30 do 50 odsto. Druga linija su agrarni krediti uz minimalne kamate i mogućnost da Ministarstvo subvencionira te kamate.

Mandić je kazao da u opštinskim strateškim planovima do sada poljoprivrednoj proizvodnji nije posvećivana dovoljna pažnja, a da se pomoć lokalne uprave uglavnom realizovala na inicijativu samih poljoprivrednika.

“Sa malim sredstvima u poljoprivredi se u našem kraju mogu napraviti veliki koraci”, kazao je Mandić, uvjeren da je za to potrebna dobra organizacija kao i primjena znanja poljoprivrednih stručnjaka.

“Opštini ostaje da u tom slučaju bude dobar servis poljoprivrednicima”, zaključio je prvi čovjek hercegnovske Opštine.

Bonus video: