Umjesto medalja donijeli iskustvo

"Za mene je ovo bilo ogromno iskustvo. Naročito što sam predstavljala svoju zemlju i bila jedna od sedam takmičarki koje su se uspjele kvalifikovati u kategoriji osoba niskog rasta", kazala je Marijana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 09:58h

Nikšićanka Marijana Goranović i Baranin Miloš Ranitović, koji su prvi put predstavljali Crnu Goru na Svjetskom prvenstvu u atletici za osobe sa invaliditetom, vratili su se iz dalekog Novog Zelanda bez medalja, ali sa velikim iskustvom i motivacijom za dalji rad i zalaganje.

"Za mene je ovo bilo ogromno iskustvo. Naročito što sam predstavljala svoju zemlju i bila jedna od sedam takmičarki koje su se uspjele kvalifikovati u kategoriji osoba niskog rasta. Ne mogu reći da sam zadovoljna rezultatom, mogla sam i bolje, ali sam zadovoljna plasmanom", kazala je Goranović i dodala da sa nestrpljenjem čeka pripreme za naredno takmičenje u Hrvatskoj.

Bilo je i dobrih i loših momenata, ispričao je "Vijestima" Ranitović, koji nije prošao klasifikaciju Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, pa nije ni nastupio na takmičenjima.

Bilo je i dobrih i loših momenata, ispričao je "Vijestima" Ranitović, koji nije prošao klasifikaciju Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, pa nije ni nastupio na takmičenjima.

"Razočarao sam se u tom trenutku, ali sam shvatio da mi je taj rezultat samo pomogao i motivisao me da još bolje radim. Mnogo su nam značila iskustva kolega iz Srbije i Hrvatske", kazao je on.

Njihov trener Igor Tomić objasnio je da su na samom početku takmičenja bili šokirani što Ranitović nije prošao klasifikaciju u kategiriji osoba sa oštećenim vidom.

"To je za nas bilo neočekivano i šokantno, jer smo tu kategoriju dobili godinu dana prije na takmičenju u Zagrebu. Šokirao sam se zbog Miloša koji je uložio ogromni trud prilikom priprema. U razgovoru sa ljudima iz komiteta shvatili smo da to nije neuobičajeno. Možda smo mi malo i zbog neiskustva loše prišli toj klasifikaciji", kazao je Tomić i dodao da će Ranitović nastaviti pripreme za učešće na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Mirjana među sedam najboljih u svijetu

Za takmičenje u kojem je učestvovala Marijana Goranović kvalifikovalo se samo sedam takmičara, pa je, prema riječima Tomića, ona kuglu bacala sa višestrukim svjetskim, evropskim paraolimpijskim šampionima.

"Činjenica da je uspjela da se kvalifikuje među sedam najboljih u svjetu je veliki uspjeh", ispirčao je on.

Već naredne nedjelje Ranitović i Goranović nastaviće sa treninzima kako bi se pripremili za otvoreno prvenstvo Hrvatske koje će biti sankcionisano i čiji će se rezultati vrednovati za nastup na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Popularizovati sport među djecom sa invaliditetom

Ipak ambijent kada je u pitanju atletika u Crnoj Gori nije najbolji, pa kako je kazao Tomić, nedostaje infrastruktura, stadioni, edukacija trenerskog kadra, ali i "finansijski momenat".

"Čini mi se da bi trebalo, kad su u pitanju osobe sa invaliditetom, više novca, poboljšanje trenažnog procesa kako bi djeca imala što više takmičenja, opreme, vitaminizacije, iskrahe a sve to je skup proces i da bi se došlo do zavidnih rezultata na velikim takmičenjima zaista su potrebna velika finansijska sredstva", istakao je Tomić.

Prema njegovim riječima sport treba popularizovati i djecu sa invaliditetom što ranije treba uključivati u trenažni proces.

Ipak ambijent kada je u pitanju atletika u Crnoj Gori nije najbolji, pa kako je kazao Tomić, nedostaje infrastruktura, stadioni, edukacija trenerskog kadra, ali i "finansijski momenat".

Tomić je najavio da će 2011. godinu iskoristi za odlazak na što više takmičenja.

Svjetsko prvenstvo u atletici za osobe sa invaliditetom u svim kategorijama po broju učesnika rezultatima koji su postignuti, broju država koje su učestvovale i same organizacije ocijenjeno je kao jedno od najboljih i najvećih svjetskih prvenstava za osobe sa invaliditetom.

“Sama činjenica da je na ovom takmičenju oboreno 56 svjetskih rekorda i 126 rekorda svjetskih šampionata govori da je paraolimpijski sport rame uz rame sa velikim sportom. Svjetske sile Kina, Rusija, Amerika su se predstavile sa delegacijom preko 100 učesnika”, kazao je Tomić.

Bonus video: