Pokrenuta akcija za kupovinu stana samohranoj majci

Porodica Kaluđerović, mjesečno prima 169 eura socijalne pomoći, od koje 14 eura ostane za hranu.
280 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2011. 17:18h

NVO „Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju” pokrenulo je akciju za prikupljanje novca kako bi se Danici Kaluđerović, samohranoj majci koja ima petoro maloljetne djece, od kojih je kćerka Ksenija teško bolesna, kupio stan.

“Ksenija je član našeg Udruženja dugo godina i do sada smo pokrenuli više akcija za njeno liječenje, kao i akcije koje bi pomogle ovoj porodici da prežive. Oni žive u trošnim barakama izbjegličkog naselja Trudbenik, gdje krovovi prokišnjavaju, gdje su stakla slomljena i duva na sve strane”, kazala je predsjednica Udruženja na jučerašnjoj konferenciji za novinare Miluša-Cica Žugić.

Ona je istakla da je situacija porodice Kaluđerović više nego alarmantna i apelovala na sve ljude dobro volje da se uključe u akciju.

“Već imamo obećanja od nekih privatnika, poput preduzeća “Ramel”, da će pomoći. Udruženje će uplatiti 500 eura i nadamo se da u Nikšiću ima dovoljno humanih ljudi koji će pomoći Danici i njenoj djeci da im se obezbijedi krov nad glavom. Tačno je da svi teško živimo, ali postoji teže od težeg, a Danica je upravo u takvoj situaciji”, kazala je Žugić.

Danica se poslije razvoda vratila u Nikšić

Ksenija je učenica četvrtog razreda u Osnovnoj školi “Mileva Lajović-Lalatović” i njene zdravstvene probleme skoro da je teško pobrojati.

Najstarija Daničina kćerka, Milica, ima 15 godina, Anita, ima 11 godina, Ksenija devet, a blizanci Ljubica i Jakov, prošle su godine krenuli u školu.

Ksenija je učenica četvrtog razreda u Osnovnoj školi “Mileva Lajović-Lalatović” i njene zdravstvene probleme skoro da je teško pobrojati.

Imala je tri operacije ušiju i potrebno je ugrađivanje implantata koji koštaju 20.000 eura, od prve godine je imala epileptične napade za koje je kasnije konstatovano da su nastali zbog suženja jedne komore mozga na desnoj strani glave.

Prilikom kontrole u avgustu prošle godine jedan od nalaza je pokazao da i na lijevoj strani mozga postoji nešto, maltene milimetarsko, ali nijedan od ljekara u Podgorici i Beogradu ne smije da se odluči da je operiše, jer je operacija ocijenjena kao visokorizična.

Oslabio je i desni kuk koji joj pravi probleme prilikom hoda, a primala je i hemoterapiju, jer na nozi ima kožno oboljenje zbog kojeg je djevojčici u nekoliko navrata rađena biopsija.

Od socijalne pomoći 14 eura ostane za hranu

Kaluđerovići, njih šestoro, mjesečno primaju svega 169 eura socijalne pomoći. Od toga 155 eura ide za kredit koji je Danica podigla prije dvije godine zbog Ksenijinog liječenja. Ostane im 14 eura za hranu.

Danica i da ima posao ne bi mogla da radi, jer mora biti uz Kseniju. Zato povremeno, kada joj se ukaže prilika, očisti nečiji stan ili kuću, ali i toga je, nažalost, sve manje. Ni ona nije dobrog zdravlja, mada sebe ne voli da pominje.

Prije nekoliko godina operisala je tumor na dojci, a nedavno je podvrgnuta i operaciji kičmenog stuba. Sada joj predstoji još jedna operacija. Danica je zahvalna Udruženju jer ne zna šta bi radila da nije njih, a zahvaljuje se i svim ljudima koji su joj do sada pomagali.

Svi oni koji su u mogućnosti da izdvoje sredstva i kod kojih je priča o Kaluđerovićima probudila osjećaj humanosti potrebno je da odu do Prve banke i na podračun Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju uplate koliko mogu. Broj žiro-računa je 535-1177-56.

Bonus video: