Hrvatska udruženja se uključuju u popis

To je dogovoreno na inicijativu hrvatske NVO “Krašići” iz Tivta i Hrvatskog doma 1893, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.
93 pregleda 0 komentar(a)
Popis, Foto: Arhiva Vijesti
Popis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2011. 20:20h

Hrvatska udruženja u Crnoj Gori odlučila su da se aktivnije uključe u predstojeći potpis stanovništa, a formirano je i operativno tijelo koje će odrediti smjernice zajedničkog djelovanja.

To je, kako je kazao predsjednik NVO “Krašići”, Pavle Jurlina, dogovoreno na inicijativu hrvstske NVO “Krašići” iz Tivta i Hrvatskog doma 1893, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

“Iskazujući jedinstven stav da se, u okviru demokratskih mogućnosti i krajnjeg poštovanja prava na slobodno izjašnjavanje, osigura opstanak Hrvata i hrvatskog jezika u Crnoj Gori, formirano je Operativno tijelo koje će odrediti smjernice zajedničkog djelovanja”, naveo je Jurlina u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

Na jučerašnjem sastanku je, dodao je on, ocijenjeno da bi smanjenje udjela autohtonog hrvatskog naroda u ukupnom stanovništvu imalo nasagledive posljedice, posebno zbog toga što, nakon popisa, slijedi donošenje izbornog zakona i promjene u Zakonu o manjinama.

“Ovim aktima se određuju prava na zajamčene mandate, te potpunije definiše upotreba jezika manjinskih naroda”, rekao je Jurlina.

Bonus video: