Grbljani ne odustaju od Trešanjskog mlina

Povod za okupljanje Savjeta mjesne zajednice bila je najava javne rasprave o nacrtu lokalne studije lokacije Trešanjski mlin,
91 pregleda 0 komentar(a)
Protest, Foto: Arhiva Vijesti
Protest, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2011. 14:43h

Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine nastavlja sa aktivnostima koje ukazuju na to da je Trešanjski mlin u Grblju ipak odavno određen kao mjesto gdje će se odlagati otpad iz Kotora, Tivta i Budve, saopštio je Savjet mjesnih zajednica Grblja.

“Sudeći po trenutnom odvijanju stvari, reklo bi se da se u Ministarstvu mnogo ne osvrću na nekoliko protestnih skupova i ostale vidove protivljenja Grbljana izgradnji deponije na Trešanjskom mlinu, ali i podršku koju su tim povodom dobili od odbornika lokalnog parlamenta i nadležnih u Opštini Kotor. Pomenute tri opštine, nakon zatvaranja deponije na Lovanji, izdvajaju milionsku sumu za odvoz smeća u Podgoricu”, navodi se u saopštenju Savjeta mjesnih zajednica Grblja, koje je izdato nakon sastanka održanog prije dva dana.

Mještani su, piše u saopštenju, tom prilikom osudili aktivnosti na izradi planske dokumentacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije na lokaciji Trešanjski mlin.

Povod za okupljanje Savjeta bila je najava javne rasprave o nacrtu lokalne studije lokacije Trešanjski mlin, sa strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu, u organizaciji Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i obrađivača plana, koja će biti održana u hotelu „Vardar“, u Starom gradu, u srijedu, 9. februara.

U saopštenju za medije Savjeta mjesnih zajednica Grblja piše i da je “sa žaljenjem konstatovano da Ministarstvo nastavlja sa izradom planske dokumentacije, čemu se pristupilo uprkos protivljenju stanovništva Grblja i građana opština Kotor, Tivat i Budva, iskazanom kroz peticije i brojne protestne skupove, kao i protivljenju Opštine i Skupštine opštine Kotor.

U Savjetu smatraju da se na taj način nastavlja višegodišnja praksa ignorisanja njih i njihovih stavova po tom pitanju, zbog čega su pozvali sve zainteresovane da prisustvuju najavljenoj javnoj raspravi.

„Koristimo priliku da iskažemo svoju solidarnost i poželimo sreću stanovnicima i Mjesnoj zajednici Beranselo u njihovoj - našoj borbi za život bez deponija na pragovima naših kuća“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: