Plate u RTCG više neće biti tajna

Pravilnikom, u koji su “Vijesti” imale uvid, predviđeno je da “varijabilni dio ne može biti veći od 40 odsto zarade zaposlenog“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 20:17h

Savjet RTCG trebalo bi sjutra da usvoji pravilnik o zaradama koji su u prethodnih nekoliko dana usaglasili menadžmenti i reprezentativni Sindikat Javnog servisa.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, neizvjesno je da li će većina članova Savjeta prihvati ponuđeni dokument, kako bi zarade zaposlenih, uključujući i takozvane varijabile, odnosno nagrade, bile isplaćivane shodno zakonskim propisima.

Na sjednici se očekuju i oštre polemika o ponuđenom pravilniku, prije svega zbog odredbi da varijabile zaposlenih, a samim tim i njihove zarade, moraju da budu javne, a ne tajne kao do sada, na čemu je insistirao Sindikat na čelu sa Brankom Vujisićem.

Pravilnikom, u koji su “Vijesti” imale uvid, predviđeno je da “varijabilni dio ne može biti veći od 40 odsto zarade zaposlenog“.

Ako pravilnik bude usvojen, o „konačnom iznosu varijabilnog dijela zarade zaposlenog“ odlučivaće generalni direktor RTCG Branko Vojičić, na predlog rukovodilaca, a na „osnovu obima raspoloživih sredstava... i podataka o stvarnim učincima zaposlenih“.

Na varijabilni dio zarade mogu da računaju zaposleni „sa posebnim rezultatima i kvalitetom rada“, a mjesečni iznos novca predviđenog za nagrađivanje „ne može biti veći od 30 odsto ukupne mjesečne neto zarade u RTCG“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: