Kardio centar je neophodan

Iz privatne zdravstvene ustanove “Samsara” predloženo je da se u Plan uvrsti i izgradnja centra za hiperbaričnu medicinu u okviru Kliničkog centra ili Barske bolnice, pa će uputiti i zvaničnu inicijativu za takvo partnerstvo.
65 pregleda 0 komentar(a)
Klinicki centar, Foto: Arhiva Vijesti
Klinicki centar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.01.2011. 21:55h

U okviru koncesija koje izdaje Ministarstvo zdravlja ponudiće se i izgradnja Kardio centra u okviru Kliničkog centra, saopšteno je na javnoj raspravi.

Pomoćnik ministra Nebojša Todorović je objasnio da je inicijativa za uvrštenje tog predmeta koncesija došla naknadno i to od doc dr Aleksandra Nikolića, direktora Centra za kardiohirurgiju Kliničkog centra.

“Imamo inicijativu koja bi podrazumijevala da se gradi novi objekat i nabavlja nova oprema, dok smo kadrovski već osposobljeni”, rekao je Todorović.

On je naglasio da je obim posla na Kardiohirurgiji premašio raniju praksu, jer je u 2010. godini urađeno 420 operacija na otvorenom srcu, i više od 3.200 kateterizacija i stentovanja pacijenata, što je bio dovoljan razlog da se i to uključi u Plan koncesija.

Iz privatne zdravstvene ustanove “Samsara” predloženo je da se u Plan uvrsti i izgradnja centra za hiperbaričnu medicinu u okviru Kliničkog centra ili Barske bolnice, pa će uputiti i zvaničnu inicijativu za takvo partnerstvo.

“Ta grana medicine je slabo razvijena u Crnoj Gori, pa treba raditi da se to promijeni”, kazala je dirketorica te ustanove Marina Popović.

Ustanova na čijem je čelu, je jedina koja ima hiperbaričnu komoru u Crnoj Gori.

Todorović je kazao i da je prošle godine bilo zainteresovanih za revitalizaciju stare bolnice “Danilo I” na Cetinju, ali da niko od njih nije učinio neki konkretan korak u tom smjeru.

”Plan je sličan kao i prošle godine, s tim što smo mi već u proceduri da završimo koncesioni elaborat za dijagnostički centar za sjever, koji će se naći u Beranama, čime će se rasteretiti Podgorica od procedura sa magnetnom rezonancom, a ostali su isti kao prošle godine”, rekao je Todorović.

U Predlogu plana se privatnicima nudi i partnerstvo u izgradnji Dijagnostičkih centara na Sjeveru i Jugu države, a koji bi se bavili radiologijom, multislajs i nuklearnom medicinom.

Na koncesiju Ministarstvo nudi i Planinski centar za spašavanje u Žabljaku sa nekoliko punktova, i to u Kolašinu, Nikšiću, Beranama, Plavu.

“Centar će se licencirano baviti smanjenjem rizika učesnika turističkih tura, planinarenja, raftinga, džip relly i drugih, organizacijom spašavanja, prve pomoći, dijagnosticiranja i usmjeravanja prema odgovarajućem specijalističkom centru u Crnoj Gori”, smjernica je u Predlogu Plana.

Predloženi plan pospisuje predmet koncesija, oblast, lokaciju, kao i rokove realizacije. Predmeti koncesije za 2011. godinu, prepisani su iz Plana koje je Ministarstvo uradilo prošle godine, sa razlikom da je za pitanje upravljanja medicinskim otpadom nađen investitor i očekuju se uskoro realizacija tog projekta.

Javna rasprava će trajati do 11. februara.

Bonus video: