Danijela je jedna od rijetkih osoba sa invaliditetom koja ima ličnog asistenta

Pomoć asistencije koristim tri godine, jer bez nje ne bih mogla da funkcionišem, kaže Danijela
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 08:36h

Servis personalne asistencije, namijenjen osobama sa invaliditetom, nije u potpunosti zaživio u Crnoj Gori, iako je njegovo uspostavljanje predviđeno Nacionalnom strategijom za integraciju OSI od 2008. do 2016. godine.

Novljanka Danijela Vušurović, studentkinja psihologije, jedna je od korisnika tog servisa, a kako boluje od distrofije mišića pomoć drugog bila joj i te kako potrebna, naročito kada je riješila da upiše fakultet.

“Pomoć asistencije koristim tri godine, jer bez nje ne bih mogla da funkcionišem. Ona je uz mene tri sata dnevno, a zavisno od mojih potreba nekad i više”, priča za “Vijesti” Danijela, kojoj je u obezbjeđivanju servisa pomogla Opština Herceg Novi.

Napominjući kako joj pomaže u spremanju za predavanja, oblačenju, te obavljanju svakodnevnih aktivnosti, Danijela ističe kako Opština tu vrstu pomoći pomaže sa 250 eura mjesečno.

“Kad sam upisala studije, obratila sam se Opštini koja mi je odmah izašla u susret. Znali su koliko mi to znači, ne samo meni već društvu i državi u cjelini. Mislim da je Herceg Novi jedina opština koja je tako nešto uradila”, kaže Danijela, apelujući na druge opštine da učine nešto slično.

Ona kaže da "bez personalnog aistenta ne bi mogla biti u Nikšiću", a ne bi mogla ni da studira, što je jako važno za njenu budućnost.

"Sada sam neko ko može biti koristan državi. I mojim prijateljima je drago što imam asistenta i što mogu normalno da se krećem sa njima, da se družimo, izlazimo. Meni više kretanje nije ograničeno", ističe Danijela.

Do sada je, kaže, promijenila četiri asistenta.

"Prva asistentkinja sa mnom je bila godinu dana i ona je na pravi način shvatila šta znači biti asistent. Sve se svodilo na dogovor, ali zbog porodičnih obaveza više to nije mogla da radi. Do druge sam došla slučajno.

Prva asistentkinja sa mnom je bila godinu dana i ona je na pravi način shvatila šta znači biti asistent. Sve se svodilo na dogovor, ali zbog porodičnih obaveza više to nije mogla da radi. Do druge sam došla slučajno

"Ali, pošto radi još jedan posao pored ovoga morala sam da angažujem još jednog asistenta, tako da sada njih dvije rade i usklađuju se sa svojim obavezama i vremenom. Zadovoljna sam", ne krije Danijela.

Ističući kako je za taj posao posebno važna ljubav prema ljudima, Danijelina asistentkinja Nada Glušac, budući pedagog, kaže da je Danijelu poznavala odranije.

"U ovom poslu važno je imati volju, jer sve ostalo dođe samo po sebi", kaže ona.

A na pitanje je li teško raditi s Danijelom, Nada kaže da "uopšte nije".

"To je jako human posao, koji ne oduzima mnogo vremena, jer unaprijed imamo sve isplanirano, pa sam tu za nju po tri sata dnevno", ističe Nada, napominjući da ljudi griješe kad misle da personalni asistent pored korisnika provodi čitav dan.

Standard Evropske Unije

Iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore istakli su da je "uspostavjanje servisa personalne asistencije i zakonsko uređenje tog prava vrlo bitno, jer bi se OSI tako omogućilo da budu uključeni u sve sfere društva, prije svega kroz obrazovanje i zapošljavanje".

"A za Crnu Goru bi to značilo približavanje evropskim standardima u procesu integracija i prepoznavanje Crne Gore kao države koja poštuje ljudska prava i pruža jednake mogućnosti svim svojim građanima", navodi se u saopštenju Bojane Laković iz UMHCG-a.

Ona navodi kako na evropskom nivou postoji mreža za samostalan život OSI koja sprovodi kampanju o uspostavljanju zakona o servisu personalne asistencije na nivou EU. Lakovićeva je najavila i realizaciju projekta, u okviru kojeg će bit obezbijeđena asistencija za tri studenta sa hendikepom koji budu ispunjavali određene kriterujume.

Usvojiti zakon o personalnoj asistenciji

Istraživač CEMI-ja Nikoleta Tomović kazala je "Vijestima" da je uspostavljanje servisa personalne asistencije u Crnoj Gori veoma značajno, jer bi se osobama sa invaliditetom omogućilo da budu ravnopravno uključene u društvene tokove.

Javnosti će uskoro biti predstavljen i projekat "Uspostavljanje pesonalne asistencije u Crnoj Gori", koji finansira Evropska unija

Inače, javnosti će uskoro biti predstavljen i projekat "Uspostavljanje pesonalne asistencije u Crnoj Gori", koji finansira Evropska unija. Razmotrena su i tri moguća scenarija rješenja problematike. U slučaju nepostojanja servisa, kao i zakona i bilo kakvog pravnog akta kojim se to reguliše, to za posljedicu ima uskraćivanje prava OSI na jednak položaj u društvu.

Scenario rješenja pitanja servisa personalne asistencije, koji bi bio najidealnije rješenje, uspostavljanje je potpuno besplatnog servisa za sve OSI, kao u Švedskoj. Najpogodniji model bio bi uspostavljanje servisa personalne asistencije u Crnoj Gori, kroz usvajanje zakona o personalnoj asistenciji.

"S obzirom na to da servis personalne asistencije iziskuje finansijske izdatke od strane Vlade, ovaj model sugeriše da se sredstva za finansiranje personalne asistencije izmjeste iz sistema socijalne zaštite, a sredstva koja se izdvajaju iz budžeta na ime dodatka za pomoć i njegu drugog lica u određenom obimu preusmjere u sredstva Fonda za finansiranje personalne asistencije", navedeno je u projektu.

Bonus video: