PRONAĐENO RJEŠENJE

Crnogorski pacijenti će ići u Kragujevac i Beograd

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović je kazao da su time “došli do kvalitetnih rješenja za nastavak liječenja crnogorskih pacijenata”.
71 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Arhiva Vijesti
Kenan Hrapović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.01.2011. 10:48h

Fond za zdravstveno osiguranje je postigao dogovor sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i za Kliničkim centrom u Kragujevcu, gdje će crnogorski pacijenti dobijati usluge za koje su ranije slati u Institut za onkologiju Vojvodine, u Sremskoj Kamenici.

Od početka godine crnogorski pacijenti se više se ne upućuju u Institut za onkologij u Voijvodine na liječenje i dijagnostiku, jer je Ministarstvo zdravlja Srbije donijelo takvu odluku, jer su, kako su objasnili, ispaštali srbijanski osiguranici.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović je kazao da su time “došli do kvalitetnih rješenja za nastavak liječenja crnogorskih pacijenata”.

“Ljekari, Konzilijum KCCG , Ljekarska komisija Fonda mogu odmah da daju upute za slanje pacijenata u te klinike”, poručio je Hrapović.

“U narednom periodu će se naši pacijenti liječiti od karcinoma štitnjače u Kliničkom centru Kragujevac, i to terapijom radioaktinvog joda, i scintigrafijom cijelog tijela”, rekao je Hrapović

Pacijenti će se slati i u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, zbog terapije magnetnom rezonancom dojke, koja je takođe ranije rađena u Institutut za radiologiju Vojvodine.

“Fond zdravstva imao je veoma kvalitetnu dugogodišnju saradnju sa Institutom za onkologiju Vojvodine iz Sremske Kamenice”, podsjetio je Hrapović. Odluka da se ta saradnja prekine, ipak, kako je kazao Hrapović, neće uticati na odnose dva sistema zdravstva.

Nije se čuo sa kolegom

“Nijesam se u ovom periodu čuo sa ministrom Tomicom Milosavljevićem, ali sa naše strane saradnja se neće promijeniti”, rekao je Hrapović.

Prilikom odabira ustanova u kojima će se slati pacijenti, prema riječima Hrapovića vodilo se računa da to budu kvalitetne ustanove, sa kvalitetnim dijagnostičkim procedurama iliječenja, važna je bila i udaljenost klinika od Crne Gore, kao i cijene.

“Jedan dio usluga će biti znatno niži u odnosu na cijene koje smo dobijali u Sremskoj Kamenici, a ukupno će ipak biti riječ o sličnim izdavanjima kao I prošlih godina”, rekao je Hrapović.

On je rekao da se radi na zaokruživanju dijagnostičkih i terapeutskih procedura u KC, I da tako neće biti više potrebe za slanje crnogorskih pacijenata u druge klinike.

“U tom smislu želimo da budemo konkurenti klinikama u okruženju i da pružimo šansu pacijentima iz susjednih zemalja koji čekaju više mjeseci na procedure. Kroz taj vid dopunskog rada ljekara u Kliničkom centru će se ostvarivati prihodi po tom osnovu, što će biti osnov za podizanje standarda na tim klinikama”, rekao je Hrapović.

Hrapović nije mogao da precizira kada će Klinički centar moći da pruži te usluge.

On je ponovio da je kriterijum za slanje pacijenata u neku od klinika u okruženju stručno mišljenej Konzilijuma ljekara iz KC.

Preporučujemo za Vas