Tribina ALD u Nikšiću: Mladi u prostoru i vremenu

Tribina je završni događaj projekta "Od Centra bezbjednosti do Centra za mlade" koji je ALD realizovala uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo
53 pregleda 0 komentar(a)
"Mladi u prostoru i vremenu" Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
"Mladi u prostoru i vremenu" Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.03.2018. 08:44h

Iako se govori da su mladi pasivni Snežana Milačić iz Agencije za lokalnu demokratiju (ALD) smatra da ih ne treba generalizovati, niti posmatrati na taj način.

“Oni jednostavno nijesu naučili da pitaju, nalaze se u procjepu vrijednosti, niti su pitani niti vide mogućnost da mogu išta da urade. Imamo dosta primjera aktivnih mladih ljudi i kroz njih mislimo da i drugi mogu da se aktiviraju”, kazala je ona na tribini "Mladi u prostoru i vremenu“.

Tribina je završni događaj projekta "Od Centra bezbjednosti do Centra za mlade" koji je ALD realizovala uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo.

Milačićeva je kazala da je pomenuti projekat proizašao je iz radionica koje su sprovodili prethodne dvije–tri godine a tiču se mapiranja lokacija po gradu koje su trenutno neiskorišćene, a u budućnosti mogu dobiti neki novi sadržaj. Učesnici radionica predložili su da bivša zgrada policije, koja se nalazi u Ulici “Narodnih heroja”, postane Centar za mlade.

“Imamo najavu da će taj prostor biti priveden drugoj namjeni, pa ćemo morati, u saradnji sa Opštinom, da trazimo alternativu. Sa organizacijama sa kojima smo tokom projekta uspostavili saradnju potpisaćemo memorandum o razumijevanju i inicirati sastanak sa lokalnom upravom kako bi saznali da li postiji neki prostor za mlade”, kazala je Milačić.

Tamara Miljanić je predstavila istraživanje o kulturnoj participaciji mladih u Nikšiću, koje je realizovao Klub mladih sociologa Ekonomsko ugostiteljske škole, dok je Darko Daković predstavnik Neformalne grupe mladih „Mi to možemo“ govorio o takmičenju u amaterskom filmskom stvaralaštvu koje su organizovali prošle godine. Kako izviđački odredi i Savez izviđača utiče na poboljšanje aktivizma i zdravog načina života mladih u zajednicama govorio je Peko Vukadinović, dok je Miljana Peković, ispred IPC Tehnopolis, predstavila CODE Hub – coworking prostor čije se otvaranje očekuje krajem narednog mjeseca u Nikšiću. Božina Stešević je govorio o centrima za mlade u regionu, a prikazan je i promotivni video spot kreiran na osnovu sprovedenih aktivnosti tokom projekta i rezultata inicijative za osnivanje Centra za mlade u Nikšiću.

Bonus video: