Policija negirala navode MANS-a da krši privatnost građana

Uprava policije Crne je potvrdila da je sa dvije od tri telekomunikacione kompanije potpisala sporazume o saradnji, ali je negirala navode MANS-a da se tim ugovorima krše zakoni, evropske konvencije i privatnost građana.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 17:23h

Uprava policije Crne Gore je potvrdila da je sa dvije od tri telekomunikacione kompanije potpisala sporazume o saradnji, ali je negirala navode Mreže za aformaciju nevladinog sektora (MANS) da se tim ugovorima krše zakoni, evropske konvencije i privatnost građana.

MANS je podnio Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv Uprave policije Crne Gore i kompanije M-tel zbog kršenja prava na privatnost korisnika te kompanije.

Prema navodima MANS-a policija i M-tel su 2007. sklopili sporazum kojim se policiji omogućava "direktan i neograničen" pristup podacima telekomunikacione kompanije čime se "krši pravo na privatnost i tajnost telefonskih razgovora i prepiske" građana, korisnika usluga te kompanije, prenosi BETA.

U Upravi policije, međutim, navode da policija preuzima podatke od telekomunikacionih kompanija u skladu sa zakonom i da je netačno da se sporazumom sa M-telom krši Ustav Crne Gore, Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava "ili bilo koji drugi zakon ili propis".

Objašnjeno je da je sporazumom omogućeno policiji da "zadržava podatke koji ne uključuju sadržaj komunikacije korisnika" što je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i mjerama Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sličan sporazum je potpisan i sa Crnogorskim telekomom, a u planu je potpsivanje takvog ugovora i sa trećim telekomunikacionim operaterom u Crnoj Gori, kompanijom Telenor.

Dodaje se da se mjere tajnog nadzora - uvid u sadržaj telekomunikacija, sprovode u skladu sa zakonom i uz odobrenje suda.

Mjere tajnog nadzora se, kako se navodi, sprovode prema osobama za koje se sumnja da se bave organizovanim i međunarodnim kriminalom, krijumačarenjem i rasturanjem narkotika i drugim teškim oblicima kriminala.

Bonus video: