Da se razumijemo u knjige ne bismo bili na buvljaku

Oko sedamdeset zakupaca tezgi na buvljoj pijaci u Beranama, stupili su u štrajk, jer im je inspekcija naložila da plaćaju poreze koje do sada nijesu i da posluju drugačije nego do sada.
0 komentar(a)
tezge_1, Foto: Rabrenović
tezge_1, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 18.01.2011. 17:38h

Kako su kazali okupljeni ispred kapije pijace, nametnuto im je da osiguraju sami sebe, uvedu kase, vode knjige, i niz drugih uslova i to u trenutku kada ne uspijevaju da ostvare dnevni pazar manji od 10 eura.

Ključni zahtjev zakupaca je smanjenje zakupnine tezgi koja trenutno iznosi 82 eura. Kako su kazali, u susjednoj opštini Bijelo Polje taj iznos je duplo manji.

“Od nas se traži da se ponašamo i plaćamo dažbine kao da imamo prodavnice ili butike, dok na drugoj strani raspolažemo sa nepuna dva kvadrata prostora“, kazali su zakupci Muška Huremović i Zoran Raković koji su dodali da se moraju smanjiti cijene tezgi, što su već tražili od Komunalnog preduzeća i dobili negativan odgovor.

Iz Komunalnog preduzeća su saopštili da su u cijenu zakupa od 82 eura ukalkulisali sve troškove, i da ,čak i po ovoj cijeni, preduzeće ne može ostvariti nikakvu dobit

Zakupci su napomenuli da su uslovi rada na buvljaku veoma loši, sami održavaju čistoću, a nemaju ni sanitarnih prostorija na toj lokaciji. Bez obzira na to plaćaju visoke zakupnine, što dalje neće biti u stanju.

Zakup 82 eura

“Od nas se traži da plaćamo državni i opštinski porez, turističku taksu, osiguranje, knjige da vodimo. Da znamo knjige da vodimo, ne bismo radili na buvljaku, na kojem egzistenciju traže samo najugroženiji“, saopštili su zakupci tezgi i najavili nastavak protesta sve do rješavanja nagomilanih problema sa kojima su suočeni.

Iz Komunalnog preduzeća su saopštili da su u cijenu zakupa od 82 eura ukalkulisali sve troškove, i da ,čak i po ovoj cijeni, preduzeće ne može ostvariti nikakvu dobit.

“Napominjemo, da je postojeći cjenovnik korigovan sa 102 eura za zakup tezge na 82 eura, gdje je uračunata obaveza preduzeća za iznos PDV–a od 17 procenata", navedeno je u odgovoru Komunalnog na zahtjev zakupaca.

"U cijenu zakupa tezgi koje koristite trebalo bi da budu uračunati direktni troškovi koje preduzeće ima za radnike, a koji su vezani za rad na buvljoj pijaci: plate, topli obroci, doprinosi, kolektivno osiguranje, HTZ oprema, putni troškovi, čišćenje pijace, održavanje, ulaganja i drugo. Sa postojećim cijenama navedeni troškovi nijesu". pokriveni, a dalje njihovo smanjivanje dovelo bi do apsolutnog gubitka”,.

Bonus video: