Još 13 oboljelih od gripa, svi pacijenti van životne opasnosti

Infekcijom su zahvaćeni svi regioni zemlje, za sada najviše centralni, manje primorski, a najmanje sjever države. Pored ostalih opština u kojima je ranije dokazana cirkulacija virusa, prvi put dokazane infekcije u Bijelom Polju i Pljevljima
0 komentar(a)
grip, Foto: Luka Zeković
grip, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.01.2011. 19:06h

U laboratoriji Instituta za javno zdravlje potvrđeno je da je još 13 osoba oboljelo od gripa izazvanog virusom A H1N1.

"Od 24 analizirana brisa, dobijena su 23 pozitivna rezultata na virus gripa, od čega je 13 pozitivno na AH1N1, a 10 na tip A. Od slučajeva kod kojih je juče dokazana infekcija, troje je odojčadi, jedna trudnica i dvije porodilje i oni su relativno stabilnog zdravstvenog stanja", navodi se u saopštenju Instituta.

Među novodijagnostikovanim pacijenatima dvoje je hroničnih bolesnika koji imaju tešku kliničku sliku gripa.

U saopštenju se navodi da analize Instituta pokazuju da su infekcijom zahvaćeni svi regioni zemlje, za sada najviše centralni, manje primorski, a najmanje sjever države. Pored ostalih opština u kojima je prethodnih dana dokazana cirkulacija virusa, juče su prvi put dokazane infekcije u Bijelom Polju i Pljevljima.

U Kliničkom centru liječi se 29 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa influence A H1N1, saopštila je PR služba Klinčkog centra Crne Gore.

U Institutu za bolesti djece KC hospitalizovano je sedmoro djece. Petogodišnje dijete koje se liječi na Odjeljenju intenzivne njege diše spontano i za sada je, kako se navodi, stabilnih vitalnih parametara.

Šestoro djece, uzrasta od 36 dana do godine nalaze se na Pedijatrijskoj klinici Instituta za bolesti djece i stabilnih su vitalnih parametara.

"Svi pacijenti koji se liječe u Kliničkom centru su za sada stabilnih vitalnih parametara", saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Od 10. januara, kada je dokazan prvi slučaj virusa H1N1ove sezone, inficirano 76 osoba.

Bonus video: