Od gripa obolijevaju najstariji i najmlađi

Institut za javno zdravlje juče je dokazao još 20 obolijevanja od virusa A H1N1.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 18:48h

Ukupan broj potvrđenih od 10. januara, kada je dokazan prvi slučaj ove sezone, 53 od 69 analiziranih slučajeva, odnosno 77 odsto, saopštili su iz te institucije

“Obolijevanje je dokazano u svim dobnim grupama, a najveći broj slučajeva potvrđen je kod osoba srednje životne dobi, a zatim u dječijem uzrastu ", kazao je direktor dr Boban Mugoša.

Infekcija je dokazana kod jednog novorođenčeta čija je majka takođe oboljela, jednog odojčeta i jedne porodilje, i oni su stabilnog zdravstvenog stanja.

"Od ostalih novodijagnostikovanih pacijenata jedan je vitalno ugrožen, inače teški hronični bolesnik, starosti 78 godina, iz Podgorice”, kazao je dr Mugoša.

Geografska distribucija potvrđenih slučajeva pokazuje da su zahvaćeni svi regioni države: Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Cetinje, Kotor, Bar i Kolašin.

Svih 25 pacijenata sa potvrđenim virusom influence A H1N1, koji se liječe u Kliničkom centru, stabilnog su zdravstvenog stanja, saopšteno je iz te ustanove.

U toj ustanovi od sinoć nijesu primali nove pacijente sa infekcijom novog gripa.

"U Instititu za bolesti djece je hospitalizovano četvoro djece, a dijete na odjeljenju intezivne njege je i dalje priključeno na aparate i stabilnih je vitalnih parametara. Radi se o djetetu koje je hronični bolesnik sa značajnim neurološkim poremećajima, saopštio je Klinički centar. .

Troje djece, uzrasta 34 dana, 7 mjeseci i 11 mjeseci, nalazi se na Pedijatrijskoj klinici Instituta za bolesti djece i njihovo stanje je stabilno.

"U Klinici za infektivne bolesti liječi se 12 pacijenata,starosne dobi između četiri i 52 godine, Internoj klinici sedam pacijenta, starosne dobi između 31 i 75 godina, Klinici za psihijatriju jedan pacijent, 1949. godišta i jedna porodilja stara 31 godine u Klinici za ginekologiju i akušerstvo", saopšteno je iz Kliničkog centra.

Đaci i nastavnici će dobiti preporuke

Kako je iz Instituta za javno zdravlje najavljeno da bi se vrhunac epidemije novog gripa A H1N1 mogao očekivati kada se đaci vrate u školeske klupe, iz Ministarstava prosvjete najavljuju da će prije toga, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, uputi svim vaspitno obrazovnim ustanovama, i domovima učenika i studenata preporuke za prevenciju i suzbijanje širenja virusa. "U fazi kada još nema masovnog obolijevanja, zaposleni u vaspitno obrazovnim ustanovama reaguju tako što će, ukoliko se ustanovi da učenik ima simptome bolesti slične gripu, a je riječ o blagoj formi bolesti, učenika uputiti da se vrati kući. Škola će pozvati roditelje da dođu za učenika i biće adekvatno zbrinut da bi mu se ukazala odgovarajuća zdavstvena zaštita", objasnila je “Vijestima” portparolka Ministarstva prosvjete Ivona Međedović. Ona je rekla da su vaspitno obrazovne ustanove tokom prošle školske godine dobile slične preporuke postupanja u slučaju da se registruje pojava obolijevanja učenika i zaposlenih u kolektivu.

Galerija

Bonus video: