Za lažni sestrin bubreg uzeo je hiljade eura

Predrag Spasojević iz Spuža tvrdi da su on i desetine njegovih komšija žrtve smišljene prevare Podgoričanina Boža Vukovića, koji je na ime navodne pomoći za svoju oboljelu sestru od njih uzeo novac.
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 10:56h

Predrag Spasojević iz Spuža tvrdi da su on i desetine njegovih komšija žrtve smišljene prevare Podgoričanina Boža Vukovića, koji je na ime navodne pomoći za svoju oboljelu sestru od njih uzeo novac.

Spasojević je “Vijestima” ispričao da je on danilovgradskoj policiji podnio prijavu protiv Vukovića zbog sumnje da je počinio niz prevara i da je tako stekao nekoliko desetina hiljada eura.

“Nakon što sam shvatio da je Vuković prevario mene i moje komšije, tražeći novac za liječenje svoje sestre u Moskvi, bavio sam se danima tim slučajem i došao do sumnji da je on tako prevario mnoge građane u Martinićima, Marezi, Veljem brdu”, kazao je Spasojević, koji ne može da shvati da je “tužilac djelo okvalifikovao samo kao prekršaj za prosjačenje, a ne kao krivično djelo prevara”.

Vuković priveden pa pušten

“Vijestima” je u policiji rečeno da je nakon prijave jednog Danilovgrađanina 8. januara priveden Vuković, a potom pušten nakon konsultacije sa nadležnim tužiocem.

“Tužilac je ocijenio da u tim radnjama nema elemenata krivičnog djela prevara, već da je riječ o prosjačenju, što se tretira samo kao prekršaj”, rečeno je “Vijestima” u policiji.

Da je tužilac, možda, bio blag prema Vukoviću najbolje govori priča Spasojevića o danu kada je on došao u njegovu kuću tražeći, navodnu, pomoć za sestru.

“Bio je 29. decembar negdje oko 17.30 časova. Odmarao sam u kući, kad sam ispred čuo povike: “Peđa, Peđa, đe ste Spasojevići”. Izašao sam i pogledao tog mladića, a on mi je onako vješto rekao:” Ma Peđa, vjerovatno, me ti ne poznaješ, ja sam ti sin Radovana Vukovića, živim tu blizu farme”. Kao što je red pozvao sam ga u kuću, a onda je on počeo tešku priču kako mu je otac stradao prošle godine u udesu na Marezi, a sestra tada teško povrijeđena. Pričao je kako je njegovoj sestri, navodno, u toj nesreći oštećen bubreg, a da joj je drugi u međuvremenu otkazao i da joj je jedini spas transpalatacija bubrega u Moskvi”, prepričao je Spasojeviæ kako je Vuković tog dana ispredao tešku porodičnu priču, kako bi “ga dirnuo da mu udijeli pomoć”.

Božo vodio evidenciju ko mu je davao novac

Spasojeviću je dan nakon neobične posjete, a pošto je sa komšilukom konstatovao da niko ne poznaje Vukovića, bio začuđen kako je prevarant znao imena njegovih sinova, ali i svih komšija. Zbog toga je posumnjao,kako tvrdi, da ima i saučesnike.

“Ma da ste mogli samo da vidite kako onako suvonjav, ispijenog lica sa izrazom teško unesrećnog čovjeka priča kako je skoro skupio sve pare za tu operaciju, i kako će mu bog pomoći da to sve ispadne kako treba. Koliko je perfidan bio najbolji govori i njegov potez dok je izlazio iz kuće - ustao je i prekrstio se ispod ikone Svetog Vasilija Ostroškog, a onda otišao sa 20 eura, koje sam mu dao”, prisjetio se detalja Spasojević.

Vuković je, kako tvrdi Spasojević, brižljivo vodio i evidenciju o ljudima i imenima, kao iznose novca koji su mu dali za pomoć oboljeloj sestri.

“Kada sam mu dao novac uzeo je svesku i upisao moje ime i pored toga iznosa. Vidio sam sve kako je naveo imena mojih komšija i drugih ljudi, koje je hvalio za njihovo dobročinstvo. Eto ni taj dokaz za tužioca nije dovoljan, da shvati da nije riječ o prosjačenju već o klasičnoj prevari”, naveo je Spužanin, koji ne haje za novac već je “tužan što je izigran sa pričom o tuđoj nesreći”.

“Nije me briga za novac koji sam dao već ne želim da takav neko prevari sve ove dobre i humane ljude, a da za to ostane nekažnjen. Osim toga, na ovaj način želim da upozorim sve građane da ne nasijedaju ovakvim prevarantima, a čuo sam da ih ima dosta koji na sličan način dolaze do novca. Osim toga, ne želim da dozvolim da se kod pravednih ljudi ubije humanost, zbog ovakvih negativnih primjera u društvu”, rekao je Spasojević.

Telekom otkrio prevaru na svoj račun

Crnogorski Telekom najavio je da će policiji podnijeti prijavu zbog maila koji su ovih dana dobili neki njihovi internet korisnici.“Mejl pod naslovom “Važna obavijest za sve T-com.me Webmail korisnike”, grub je pokušaj prevare i ni na koji način nema veze s našom kompanijom”, saopšteno je iz te kompanije.

U mejlu koji je proslijeđen, izmeðu ostalog, od primaoca se traži da pošalje podatke poput lozinke, korisničkog naloga, datuma rođenja i slično.

“Molimo naše korisnike da budu izuzetno oprezni i da ne otkrivaju svoje lozinke i lične podatke, kako ne bi bili zloupotrijebljeni i izloženi neprijatnostima. Istovremeno želimo da još jednom podsjetimo korisnike da iz naše kompanije nikada od korisnika ne tražimo da otkrivaju svoje lozinke”, saopštili su iz Telekoma.

Bonus video: