Amfilohije: Kletva je ljubav i briga

Govoreći nakon dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru pred podgoričkom crkvom Sv. Đorđa, on je pomenuo i novi jezik “čirgilica”, aludirajući na dr Adnana Čirgića, jednog od autora pravopisa i gramatike crnogorskog jezika
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 07:42h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sinoć se narugao crnogorskom jeziku i poručio da je njegova kletva uoči Božića jezik ljubavi.

Govoreći nakon dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru pred podgoričkom crkvom Sv. Đorđa, on je pomenuo i novi jezik “čirgilica”, aludirajući na dr Adnana Čirgića, jednog od autora pravopisa i gramatike crnogorskog jezika

“Taj jezik se ne obnavlja, on ne izvire iz istorije”, kazao je Amfilohije na kraju govora, pozivajući se na ćirilično pismo.

On je malo prije jedan poslije ponoći malobrojnim prisutnima, kazao da je “sve napisano Ćirilovim pismo, a danas na Cetinju nema ćirilice”.

“Misle da će se obnoviti uvodeći latinicu, a to je pismo Italijana, Hrvata i Engleza”, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori .

On je negirao da je ono što je govorio u Baru i Podgorici na Badnji dan, kada je prokleo svakoga ko želi da sruši limenu crkvu na Rumiji, a predsjednika Demokratskog saveza Mehmeta Bardhija uporedio sa “Turcima koji su srušili časni krst” nije jezik mržnje, nego “jezik ljubavi i najdublje brige”.

Prije govora a nakon vatrometa, Amfilohije je služio moleban.

Oko osam hiljada građana ispratilo je sinoć nastupe Jelene Tomašević, trubača iz Guče, Marije Šćepanović, narodnog orkestra Bore Dugića i drugih.

Doček su organizovale Mitropolija crnogorsko-primorska i Crkvena opština Podgorica.

Na skupu nije bilo incidenata, a kao i proteklih godina, prodavani su kalendari sa slikama Draže Mihailovića, Radovana Karadžića, Slobodana Miloševića i Ratka Mladića

Osim uniformisanih policajaca, za bezbjednost su bili zaduženi i pripadnici antiterorističke jedinice.

Od političara na skupu su viđeni predsjednik DSS-a Ranko Kadić i savjetnik predsjednika Srbije Borisa Tadića, Mlađen Đorđević. Na pominjanje njegovog imena, masa je skandirala: “Srbija! Srbija”.

Ove godine političke partije nijesu za proslavu obezbijedile novac, kao što su radile do prije dvije godine.

“Niko osim Mitropolije i Crkvene opštine nije finansirao doček, ali su svi dobro došli”, kazao je “Vijestima” protojerej paroh podgorički Velibor Džomić.

Organizovanje Pravoslavne nove godine, u finansijskom dijelu, ranije su pomagale Socijalistička narodna partije (SNP) i prosrpske stranke.

Galerija

Bonus video: