VOLE DŽIPOVE

Čelnici policije voze džipove koje su oduzeli građanima

“Vijesti” saznaju da rukovodilac u Baru koristi džip “tuareg”, njegov kolega u Budvi džip “grand čiroki”, dok šef policije u Bijelom Polju za službene potrebe koristi oduzeti “audi A-6”.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 08:49h

Mnogi policajci, inspektori ali i načelnici i starješine Uprave policije i dalje koriste automobile, koji su u proteklih nekoliko godina po raznim osnovama oduzeti od crnogorskih građana.

“Vijestima” je rečeno da najmanje pet rukovodilaca Područnih jedinica u Upravi policije voze takve automobile, a da jedan starješina u Pljevljima koristi čak dva takva vozila - “BMW X-5” i luksuzni “audi”.

Pomoćnik direktora Uprave policije Dragoslav Minić kazao je juče “Vijestima” da on nema podatke da se takvi automobili nalaze u voznom parku policije.

“Ja takve podatke nemam, ali to i nije pitanje za mene već za nadležne u Auto-centru. Nemam informaciju da neko od službenika i starješina policije koristi oduzete automobile, ali to pitajte posebno svakog rukovodioca područnih jedinica koji bi morali znati da li ima takvih slučajeva”, kazao je Minić u kratkom telefonskom odgovoru.

100 spornih automobila

Nekoliko građana proteklih mjeseci prijavljivalo je “Vijestima” ali i nadležnim u Upravi policije da im “policija oduzima automobile zbog provjera, a potom ih koristi za svoje potrebe”.

Više sagovornika “Vijesti” iz policije reklo je da se trenutno u službi koristi preko 100 takvih automobila, a najčešće ih voze inspektori krim-policije u svim područnim jedinicama i ispostavama policije.

Osim toga, automobile koji su privremeno oduzeti od građana duže i rukovodioci područnih jedinica u Baru, Budvi, Bijelom Polju ali i neke starješine u Podgorici.

“Vijesti” saznaju da rukovodilac u Baru koristi džip “tuareg”, njegov kolega u Budvi džip “grand čiroki”, dok šef policije u Bijelom Polju za službene potrebe koristi oduzeti “audi A-6”.

Sagovornik “Vijesti” objasnio je da policija koristi automobile koje niko ne traži, a koji su oduzeti jer je tokom kontrole utvrđeno da je mijenjan broj šasije i motora

Privremeno oduzete luksuzne automobile koriste i starješine u drugim organizacionim jedinicama Uprave policije, koji nijesu uspjeli da prilikom raspodjele duže neki od automobila iz zvaničnog voznog parka policije.

Voze i auta koja traži INTERPOL

Ta vozila, koje koriste službenici policije, u MUP-u nijesu registrovana na Upravu policije, već su od crnogorskih građana privremeno oduzeta na osnovu četiri kategorije. Tokom korišćenja takvih automobila, službenici policije na njih stavljaju nevažeće ili takozvane “operativne” tablice...

Sagovornik “Vijesti” objasnio je da policija koristi automobile koje niko ne traži, a koji su oduzeti jer je tokom kontrole utvrđeno da je mijenjan broj šasije i motora. Osim njih, koriste se i automobili koji su korišćeni u nekom krivičnom djelu, pa su privremeno oduzeti do okončanja krivičnog postupka.

Osim toga službenici policije i dalje koriste automobile koje potražuje Interpol, a koja su oduzeta kod nas ali i ona za koje je provjerom u bazi Interpola utvrđeno da su ukradena, ali se niko od vlasnika iz inostranstva ne interesuje za njih.

Uprava policije je tokom 2009. godine kupila i 103 nova automobila marke “mercedes” u “Ljetopisu”, koja su koštala malo više od dva i po miliona eura

U voznom parku Uprave policije ima preko 1.200 vozila i nije poznato da li neka od njih, koja su ranije nabavljana, potiču iz nekog krivičnog djela pa su kasnije regularno registrovana na Upravu policije.

U protekle dvije - tri godine Uprava policije je preko tendera ili od donacija međunarodnih organizacija nabavila oko 150 novih automobila, koji su raspoređeni po gotovo svim organizacionim jedinicama. U regularnom voznom parki policije ima 40 različitih marki i preko 472 tipa automobila, a prosječna starost je 12 godina.

Za troškove popravke godišnje se potroši preko 650.000 eura, zbog čega rukovodeći kadar policije planira da potpuno obnovi vozni park kako bi smanjili troškove za održavanje.

Uprava policije je tokom 2009. godine kupila i 103 nova automobila marke “mercedes” u “Ljetopisu”, koja su koštala malo više od dva i po miliona eura.

Operativne tablice

“Vijestima” je rečeno da najmanje pet rukovodilaca Područnih jedinica u Upravi policije voze oduzete automobile, a da jedan starješina u Pljevljima koristi čak dva neregistrovana vozila - “BMW X-5” i luksuzni “audi” Službenici policije koriste automobile, koji su oduzeti jer su ukradeni u inostranstvu ili su korišćeni u nekom krivičnom djelu.

Tokom vožnje na automobile stavljaju “operativne” nevažeće tablice

Problem se vidi već dvije godine

Više od decenije i po u Upravi policije su pod oznakom “odobreno” korišćeni automobili, koji su zbog toga što su bili ukradeni oduzimani od građana.

Policija je tako godinama švercovala saobraćajne dozvole, a registracije za takve automobile su vođene u posebnoj bazi MUP-a, koja nije podlijegala nikakvoj kontroli.

Međutim, uvođenjem novog sistema registracija sa jedinstvenom bazom odataka za sve automobile, koji se provjeravaju u Nacionalnom centralnom birou Interpola u Podgorici, ta priča je prije dvije godine dobila zaplet.

Tako je prilikom kontrole utvrđeno da su mnogi automobili, koje su koristili službenici policije, ukradeni u inostranstvu i da se traže posredstvom Interpola. Zbog toga sada takvi automobili nigdje nijesu registrovani, tako da se oni koriste u službi na “operativne” tablice. Mnogi automobili koje potražuje Interpol i dalje niko ne traži, tako da se na parkinzima policije nalaze veliki broj takvih četvorotočkaša.

Preporučujemo za Vas