Vrhunac gripa kada se završi raspust

U odnosu na uzrast, infekcija je dokazana kod jednog odojčeta, dvoje djece uzrasta 5 i 13 godina, a ostali oboljeli su u dobi od 20 do 67 godina.
212 pregleda 0 komentar(a)
klinički centar, Foto: Zoran Đurić
klinički centar, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.01.2011. 17:17h

Vrhunac u obolijevanju od gripa A H1N1 može se očekivati u narednom periodu, posebno po povratku đaka u školske klupe, kazala je za “Vijesti” načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u Institutu za javno zdravlje, dr Vesna Beatović.

Do sinoć je u Crnoj Gori potvrđeno 33 slučaja novog gripa, a smao juče je registrovano 12 novih infekcija. Dr Beatović je kazala da je trenutna epidemiološka situacija očekivana, i da se nalazimo u početnoj fazi epidemije gripa, sa naglim skokom broja oboljelih i sumnjivih na grip.

"Očekujemo da će klinička slika oboljelih biti blaža nego prošle godine, jer je virus gripa tipa A H1N1 već bio prisutan na ovim područjima", rekla je dr Beatović.

Pacijenti uvijek imaju druga oboljenja

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti je kazala i da se ne može preciznije predvidjeti koliko bi se ljudi moglo inficirati tim virusom.

"Epidemiološke procjene govore da će to biti manji broj od broja inficiranih prošle godine. Sprovedena su istraživanja u svijetu koja su pokazala da je u toku prošle godine bilo inficirano oko trećina stanovništva, pa se ove godine može očekivati pet do 10 odsto zaraženih", rekla je “Vijestima” dr Beatović.

Nacionalna laboratija Instituta za javno zdravlje je u srijedu veče dokazala infekciju virusom gripa A H1N1 kod tri pacijenta, a juče je kod 12 potvrđeno prisustvo virusa (kod 10 dokazan soj A H1N1, a kod dva pacijenta tip A virusa gripa).

"Ukupno je do sada potvrđena infekcija kod 33 pacijenta.

Većina pacijenata je iz opština u kojima je već bila dokazana cirkulacija virusa, u Podgorici, Nikšiću i Danilovgradu, a manji broj iz opština u kojima do sada nije bilo pozitivnih rezultata Kotor i Cetinje", saopštila je Beatović.

U Institutu za bolesti djece liječe se četiri pacijenta, troje se nalazi na pedijatriji, uzrasta 34 dana, 7 i 11 mjeseci, i oni su stabilno

U odnosu na uzrast, infekcija je dokazana kod jednog odojčeta, dvoje djece uzrasta pet i 13 godina, a ostali oboljeli su u dobi od 20 do 67 godina.

Direktorka Klinike za infektologiju Kliničkog centra dr Brankica Dupanović, kazala je da je u toj ustanovi smješteno 25 pacijenata kod kojih je potvrđen virus novog gripa.

"Svi pacijenti nijesu primarno hospitalizovani zbog gripa, već imaju druga oboljenja, i stabilnog su zdravstvenog stanja", kazala je dr Dupanović.

U Institutu za bolesti djece liječe se četiri pacijenta, troje se nalazi na pedijatriji, uzrasta 34 dana, 7 i 11 mjeseci, i oni su stabilno.

Infekcija kod odojčeta

"Na Odjeljenju Intezivne njege se nalazi jedan pacijent, to je dijete koje ima hronične neurološke poremećaje što ga svrstava u grupu pacijenata sa visokim rizikom za komplikacije pri infekciji", rekla je direktorka Instituta dr Vesna Miranović.

Ona je kazala da je dijete staro pet i po godina priključeno na mehaničku ventilaciju i da je stabilnih vitalnih parametara.

Ostalih 16 pacijenata smještenih u Kliničkom centru Crne Gore stabilnog je zdravstvenog stanja, saopšteno je iz te ustanove.

U saopštenju se navodi da se u Klinici za infektivne bolesti liječi sedam pacijenata godišta između 2003. do 1958. godine, Internoj klinici četiri (od 1979. do 1935.), Klinici za psihijatriju jedan pacijent (1949.), i dvije porodilje (1978. i 1979.) u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

"Takođe su stabilno i pacijenti smješteni u drugim bolnicama", saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

U Crnoj Gori je od novog gripa umrla jedna osoba, žena iz Kolašina (65).

Bonus video: