Gdje nam je Gradska muzika?

Bivši Pristan je imao svega 500 stanovnika i čak dvije gradske muzike, a današnji Bar sa skoro 50.000 stanovnika nema ni jednu gradsku muziku koju inače ima svako mjesto od Herceg-Novog do Bara.
77 pregleda 0 komentar(a)
Bar, Foto: Vijesti online
Bar, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 13.01.2011. 16:52h

Doživotni počasni predsjednik NU “Pristan” Frano Kirović obratio se medijima sa apelom da se Baru poslije pauze duže od 20 godina ponovo vrati njegova gradska, odnosno bleh-muzika. Nezaobilazni dio imidža mediteranskog grada-uniformisani bleh-orkestar, na mnogobrojne barske fešte već preko 15 godina se “uvozi” sa strane, mahom iz Boke. Kirović kaže da ne zna razloge zašto je tako, ističući da bivšim građanima Pristana “a vjerujem i ostalim građanima” mnogo nedostaje gradska muzika “koju smo vječito imali”.

Bivši Pristan je imao svega 500 stanovnika i čak dvije gradske muzike, a današnji Bar sa skoro 50.000 stanovnika nema ni jednu gradsku muziku koju inače ima svako mjesto od Herceg-Novog do Bara. Gradska muzika je oličenje jednog grada, njegova duševna hrana, na usluzi narodu za sve manifestacije, od zborova i državnih svečanosti do koncerata za praznike i za žalosti-ističe Kirović koji je i sam bio dugogodišnji član barske bleh-muzike.

Svoj apel Kirović je opisao “vapaj jednog od najstarijih građana Pristana i Bara”, dodajući da je do sada već pokušavao da kod predstavanika vlasti izdejstvuje pomoć za afirmaciju gradske muzike “ali, do danas i na veliku žalost cijelog grada bezuspješno”.

Obraćao sam se javnosti preko lokalnih medija i štampe, pomoć je ponudio samo Mikica Jelenić, bivši kapelnik barske bleh muzike-zaključio je Kirović.

Početkom ovog vijeka, iz vrha lokalne vlasti je ukazivano da je obezbijeđen novac za kupovinu instrumenata, međutim, na radijske oglase za popunu orkestra nije bilo odziva ni starih članova ni mladih barskih muzičara.

Barsko muzičko udruženje-prva građanska muzika u Baru, osnovano je jula 1911. i imala je 18 instrumenata.

Bonus video: