Mi smo pečatili, pisali prijave - a Rusi gradili!

Saslušani službenici budvanske komunalne policije Draško Šoš, Željko Vorotović, Slavko Roganović i građevinska inspektorka Borka Novaković
154 pregleda 0 komentar(a)
Zavala, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zavala, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.01.2011. 14:10h

Četiri svjedoka iz budvanske Komunalne policije koji su pred specijalnim tužiocim govorili o aferi Zavala, rekli su da su bili nemoćni da zaustave ruski “Mirax” da divlje gradi turistički kompleks na luksuznom brdu između Budve i Bečića.

Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Ivanović saslušala je tri svjedoka iz budvanske Komunalne policije - načelnika Željka Vorotovića i građevinske inspektore Slavka Roganovića, Draška Šoša i Borku Novaković.

Izvor “Vijesti” naveo je da su svi svjedoci pred tužiocem tvrdili da su Rusi, gradili ubrzo nakon što im je inspekcija pečatila gradilište, ali i da kršili sve njihove opomene

Njih četvoro nakon saslušanja, nijesu željeli da komentarišu šta su izjavili pred specijalnom tužiteljkom Đurđinom Ninom Ivanović kao ni kakva im je pitanja postavljala.

“Vijesti” saznaju da su Vorotović i građevinski inspektori tvrdili da su bili nemoćni da zaustave divlju gradnju na Zavali, kao i da su sve radili po zakonu i po ličnoj savjesti.

Rusi krivi za sve

Vorotović je kao načelnik Komunalne policije pred tužiocem dokumentovano naveo da je upravo on tokom 2008. godine građevinskim inspektorima naredio da pečate gradilište.

Tada je u dva navrata u martu i avgustu zabranu za gradnju donio Slavko Roganović, koji je u vrijeme najžešće divlje gradnje kompleska na Zavali, bio glavni građevinski inspektor.

Izvor “Vijesti” naveo je da su svi svjedoci pred tužiocem tvrdili da su Rusi, gradili ubrzo nakon što im je inspekcija pečatila gradilište, ali i da kršili sve njihove opomene.

Ruski “Mirax”, koji je gradio na luksuznom brdu, kako su tvrdili svjedoci, nijesu odustajali od gradnje ni nakon desetina prekršajnih prijava, koje su opštinski građevinski inspektori podnosili protiv njih zbog toga što nijesu imali potrebna planska dokumenta ali ni usvojen projekat da bi gradili na Zavali.

Svjedoci rekli da ih niko nije pritiskao

Branilac uhapšenog gradonačelnika Budve Rajka Kuljače i potpredsjednika opštine Dragana Marovića, advokat Branislav Durutović, koji je prisustvovao saslušanjima u zgradi Tužilaštva, kazao je da “svjedoci u iskazima nisu potvrdili navode optužbe ali ni odbrane, jer su bili potpuno neutralni”.

“Vijestima” je rečeno da su svjedoci tokom iskaza naveli da su radili sve po zakonu i što je bilo u njihovoj moći ali i to da niko od opštinskih funkcionera na njih nije vršio bilo kakav pritisak da bi imali “privilegovan odnos prema Rusima, koji su gradili na Zavali”.

Advokat Vlado Vuković, koji je branilac osumnjičenog vlasnika firme „Monivest” Dragana Sekulića i opštinskog službenika Marka Kaloštra, kazao je “Vijestima” da “ne može saopštiti nikakve detalje sa ispitivanja svjedoka, jer im je tužilac strogo podvukao da je slučaj tajan”.

Branilac osumnjičenog gradonačelnika Budve Rajka Kuljače i potpredsjednika opštine Dragan Marovića, advokat Branislav Durutović, koji je prisustvovao saslušanjima u zgradi Tužilaštva, kazao je da “svjedoci u iskazima nisu potvrdili navode optužbe ali ni odbrane, jer su bili potpuno neutralni”.

“Vijestima” je rečeno da su svjedoci tokom iskaza naveli da su radili sve po zakonu i što je bilo u njihovoj moći ali i to da niko od opštinskih funkcionera na njih nije vršio bilo kakav pritisak da bi “Rusi bili privilegovani da grade na Zavali ”.

Osim gradonačelnika i potpredsjednika Opštine Budva, koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, po nalogu specijalnog tužilaštva krajem prošle godine uhapšen je i poslanik DPS-a Đorđe Pinjatić, vlasnik firme “Moninvest” Dragan Sekulić, odgovorno lice u firmi “Slav in” Miodrag Minić kao i petorica opštinskih službenika koji su procjenjivali vrijednost radova za desanalizaciju vode na Zavali.

Rusi su nakon pečaćenja, na kratko zaustavljali radove, ali bi svaki put nakon nekoliko dana od dolaska građevinskih inspektora, opet palili svu mašineriju i nastavljali sa izgradnjom luksuznih vila

Prijava je podnijeta protiv ruske državljanke Natali V. Panini (40), koju tužilaštvo sumnjiči da je kao ovlašćeni zastupnik “Zavale invest”, navodno, za više od milion oštetila budžet kroz utaju poreza i doprinosa.

Prvi zabrana tek u februaru 2008. godine

Komunalna policija Budve, u čijem sastavu djeluje opštinska građevinska inspekcija, prvi put rješenje o zabrani radova na rtu Zavala, donijeli su tokom februara 2008. godine Odluka o pečaćenju nelegalnih objekata do tada izgrađenih na Zavali donijeta je nakon što su odgovorni u Ministasrtvu za ekonomski razvoj polovinom januara 2008. obavijestili gradonačelnika Kuljaču da se na Zavali divlje gradi.

Rusi su nakon pečaćenja, na kratko zaustavljali radove, ali bi svaki put nakon nekoliko dana od dolaska građevinskih inspektora, opet palili svu mašineriju i nastavljali sa izgradnjom luksuznih vila

Nakon prve urgencije Ministarstva za ekonomski razvoj, nije ništa učinjeno tako da su oni 7. februara 2008. ponovo uputili nalog Komunalnoj policiji Budva da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti. “Aktom br. 08-U-40/2, Komunalna policija, odnosno građevinska inspekcija opštine Budva, obavijestila je Republičku građevinsku inspekciju da su, poslije donošenja rješenja o zabrani donijeli i rješenje o pečaćenju objekta na lokaciji Zavala, kao i da su podnijeli prekršajnu prijavu nadležnom organu”, saopštilo je tada Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Kasnije je Ruska Miraks grupa, koja je bila investitor na Zavali, nastavila da gradi na Zavali, tako da su građevinski inspektori krajem marta ponovo donijeli odluku o pečaćenju gradilišta.

Rusi su nakon pečaćenja, na kratko zaustavljali radove, ali bi svaki put nakon nekoliko dana od dolaska građevinskih inspektora, opet palili svu mašineriju i nastavljali sa izgradnjom luksuznih vila.

Početkom avgusta te godine, Komunalna policija je ponovo donijela rješenje o pečaćenju, nakon koje su Rusi na kratko samo obustavljali gradnju.

Saslušanje novih svjedoka u aferi “Zavala” zakazano je narednog ponedjeljka.

Bonus video: