NEMA KORUPCIJE

Sudije: Rakočević nije primio 100.000 eura

Bešović je oslobođen optužbe da je ubio brata od tetke Darka Pavićevića, nakon čega je brat pokojnog Darka, Žarko Pavićević optužio sudiju Rakočevića da je mito i donio oslobađajuću presudu Bešoviću
323 pregleda 0 komentar(a)
Besovic, Foto: Savo Prelević
Besovic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2019. 04:24h

Udruženje sudija Crne Gore odbacilo je optužbe Žarka Pavićevića, koje je izgovorio na račun sudije Višeg suda u Podgorici Dragiše Rakočevića, da je korumpiran i da je primio 100.000 eura, kako bi donio oslobadjajuću presudu Zoranu R. Bešoviću, optužen za ubistvo Darka Pavićevića.

Prekjuče u Višem sudu vijeće sudije Rakočevića, u ponovljenom sudskom procesu, oslobodilo je optužbe Zorana Bešovića iz Zubinog Potoka na Kosovu, da je 18. februara 2006. ubio brata od tetke Darka Pavićevića. Nakon presude, brat pokojnog Darka, Žarko Pavićević je ispred zgrade Višeg suda optužio sudiju Rakočevića da je primio 100.000 eura da bi donio oslobađajuću presudu Bešoviću, te da je u sve umiješana i jedna politička stranka.

U saopštenju koji je potpisala predsjednik Udruženja sudija Crne Gore sudija Hasnija Simonović navodi se da optužbe koje su iznijete u sredstvima javnog informisanja, Udruženja sudija Crne Gore, izražava najoštriji protest i osudu ovakvog čina.

„Ovakva neutemeljena, neodmjerena i tendeciozna izjava jednog od učesnika u postupku, ne doprinosi uspostavljanju nezavisnog i samostalnog položaja sudija, već napritiv, ugrožava dostojanstvo i ugled sudija i sudijskog poziva. Ovo tim prije, što sudija Dragiša Rakočević medju kolegama i u stručnoj javnosti, uživa ugled vrsnog sudije, čiji stručni i moralni kvaliteti i iskazana profesionalnost u radu, su ga preporučili za sudiju u specijalizovanom odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala korupcije i ratnih zločina, u kom odjeljenju se sude najteži i najsloženiji predmeti.

Kritika ne smije ugroziti dostojanstvo sudija i suda

Pravo da se javno kritikuje rad sudova i sudija uz iznošenje argumentovanih stavova ne predstavlja samo ustavno pravo građana, već snažan intrument javne kritike njihovog rada. Međutim, to se mora činiti na način kojim se poštuje dostojanstvo suda i sudija i kojim se ne ugrožava njihova nezavisnost i samostalnost odlučivanja.

Neodmjerena i tendenciozna izjava na račun sudije Dragiše Rakočevića, izlazi iz okvira dozvoljene kritike i može se shvatiti samo kao nedopustiv pritisak na sud. Osim toga, ovakva izjava podstiče nezadovoljstvo građana radom sudija i sudova, kojim se stvara otpor i nepovjerenje stranaka prema sudijama, čija prava i slobodu treba da štite, a kod sudija izaziva osjećaj poniženosti, lične i profesionalne ugroženosti, obzirom da se radi o licima sa profesionalnim i visokomoralnim kvalitetima.

Pavićević da dokaže tvrdnje

Stoga Udruženje sudija poziva nadležno tužilaštvo, da u cilju provjere tvrdnji Žarka Pavićevića iznijetih u sredstvima javnog informisanja, pozove ga i zatraži da prezentira dokaze o navodnim koruptivnim radnjama sudije Rakočevića, te nakon sprovođenja istražnih radnji i prikupljanja potrebnih obavještenja o osnovanosti ili neosnovanosti iznešenih tvrdnji obavijesti javnost.

Ovo je neophodno iz razloga, da bi javnost bila tačno obaviještena o čitavom događaju, a samim tim i da se nebi stvarala ružna slika o nosiocima sudijskih funkcija“, navodi se u reagovanju.