Probili blokadu, istovarili otpad i dobili prolaz u sudu

Direktorka Komunalnog preduzeća Milijana Vučeljić kazala je da je rješenje Osnovnog suda privremenog karaktera i da će biti na snazi sve do okončanja sudskog postupka između MZ Beranselo i Opštine
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 07:51h

Kamioni Komunalnog preduzeća iz Berana krenuće ka gradskoj deponiji na Vasovim vodama da istovare smeće koje se skoro dvije sedmice gomilalo u gradu, a pošto je beranski Osnovni sud juče donio rješenje kojim se zabranjuje blokada smetlišta u Beranselu.

Rješenje suda stiglo je Komunalnom preduzeću juče poslijepodne s prvim mrakom, ali je odluka uprave bila da se sačeka jutro i da to rješenje stigne do mještana Mjesne zajednice Beranselo, koji od 30. decembra blokiraju deponiju, i Opštine.

Direktorka Komunalnog preduzeća Milijana Vučeljić kazala je sinoć za “Vijesti” da je rješenje Osnovnog suda privremenog karaktera i da će biti na snazi sve do okončanja sudskog postupka između MZ Beranselo i Opštine.

Bjelopoljici ponudili mehanizaciju

Ranije juče Komunalno je zatražilo pomoć od kolega iz Rožaja, koji su omogućili da se na rožajskoj deponiji odlože određene količine smeća, ali je tamo opremljen samo jedan kamion, jer je u međuvremenu u preduzeće stiglo rješenje suda.

Vučeljić je kazala i da je Komunalno preduzeće iz Bijelog Polja pokazalo solidarnost i ponudilo mehanizaciju kako bi se grad brže očistio.

“Mehanizacija Komunalnog preduzeća iz Bijelog Polja će danas ostati u Beranama i pomagati u sakupljanju i odvozu velikih količina smeća na deponiju u Vasovim vodama”, najavila je Vučeljić.

Iz kamiona istovaren i medicinski otpad

Jučerašnji dan počeo je incidentom, kada je jedan od dva kamiona Komunalog preduzeća rano ujutro probio blokadu i uspio da istovari smeće ne deponiju na Vasovim vodama.

Vozač je kamionom pokidao lanac kojim su mještani Beransela improvizovali rampu na ulaz u smetlište. To je uznemirilo mještane Beransela, koji su uspjeli da zaustave drugi kamion sa smećem. Oni su utvrdili da je iz kamiona koji je porušio blokadu, istovaren, pored ostalog, i medicinski otpad.

Rukovodstvo Mjesne zajednice odmah je o svemu obavijestilo policiju i ekološkog inspektora Sejda Đukića. Policijska patrola odmah je obavila uviđaj, što je kasnije učinio i inspektor.

Đukić je konstatovao da je na deponiji istovaren kontejner sa komunalnim otpadom u kojem je bilo i medicinskog.

“Radnik Komunalnog koji na Vasovim vodama radi kao stražar, izjavio je da je kamion došao u 7.20 časova i istovario smeće, a naknadno je konstatovano da se radilo o otpadu preuzetom iz Tržnog centra u Beranama, a što je potvrdio i šef mehanizacije u Komunalnom preduzeću Vesko Babić”, navedeno je u zapisniku Đukića.

Inspektor je obavijestio mještane Beransela da će na osnovu svega donijeti odgovarajuće rješenje u zakonskom roku i u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Prije nego što su potpisali zapisnik predstavnici MZ Beranselo, u ime kojih je govorio Radoje Mišković, izrazili su sumnju da je inspektor Đukić namjerno kasnio, i da je u ovom slučaju pristrasan, a na štetu mještana Beransela.

Sve te optužbe Đukić je odbacio, a nakon dužih prepirki o kašnjenju inspektora, zapisnik je ipak potpisan, što su učinili Radoje Mišković i Mikosav Bubanja, u ime MZ Beranselo.

Tim povodom, direktorka Komunalnog preduzeća Milijana Vučeljić rekla je da su ta dva kamiona morala biti otpremljena na gradsku deponiju, jer su već duže stajala natovarena smećem i postojala je opasnost, kako je objasnila, od havarije na vozilima.

Ne miješati medicinski sa drugim otpadom

Osnovni sud prekjuče je donio rješenje u korist mještana Beransela, odnosno odbio je zahtjev Opštine da se prekine blokada gradske deponije na Vasovim vodama koja traje već dvije sedmice. Juče je, nakon što je Opština dostavila potrebnu i potpunu dokumentaciju u sporu sa mještanima Beransela, ipak donio privremenu mjeru kojom se zabranjuje dalja blokada gradske deponije i lokalnog puta do nje.

Ekološki inspektor je juče uručio i rješenje Komunalnom preduzeću, kojim je naloženo da ne smiju sakupljati i miješati medicinski otpad sa ostalim otpadom, niti medicinski otpad smiju ubuduće odlagati na lokaciji Vasove vode. Rješenja su dostavljena i Domu zdravlja i Opštoj bolnici.

Ništa opasno iz Doma zdravlja

“Dom zdravlja „Dr Nika Labović“ u svom svakodnevnom radu ne stvara medicinski otpad koji je vezan za toksične supstance, citostatične lijekove ili dijelove ljudskog tijela, već otpad koji nastaje tokom dijagnostike i aplikacije ampularne terapije, koji jeste medicinski, ali ne spada u kategoriju opasnog zaraznog otpada”, saopšteno je juče iz te ustanove.

U saopštenju koje je potpisala direktorka dr Zuhra Hadrović piše da su “jedini oštri medicinski instrumenti za jednokratnu upotrebu koji zahtjevaju poseban zakonom propisan tretman prije odlaganju, igle”.

“Njih odvajamo u posebne plastične i kartonske kutije u kojima se čuvaju do momenta uništavanja. Igle koje se koriste u biohemijskoj laboratoriji, kao i plastični špricevi i ostali materijal koji dolazi u dodir sa krvlju pacijenta takođe se odlaže u posebne plastične vreće do momenta njihovog uništavanja. U kontejnere sa ostalim komunalnim otpadom odlaže se samo ambalaža medicinskih sredstava i ljekova i medicinski materijal iz mikrobiološke laboratorije koji je prethodno prošao proces autoklaviranja.

Dom zdravlja Berane, kao i ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori nema posebna postrojenja za uništavanje i preradu medicinskog otpada. Taj problem će na svu sreću ubrzo biti riješen kroz privatno javno partnerstvo sa Ministarstvom zdravlja”, piše u saopštenju.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, ističe se, neprekidno obavlja epidemiološki nadzor u gradu zbog nagomilanog otpada po ulicama i, kako je juče saopšteno iz te institucije, situacija je trenutno stabilna”. Uprava Opšte bolnice najavila je da će se saopštenjem oglasiti danas.

Golubović: Prijave ću ja njima

Poslije proboja blokade na deponiji, mještani su ponovo optužili Opštinu da krši zakon. Gradonačelnik Vuka Golubović smatra da zakon krše mještani: „Koji je otpad odložen jutros?

Komunalni otpad koji već 10 dana stoji na kamionu, jutros je taj kamion odvezen gore i nije probio nikakvu blokadu. Čija je to blokada? Je li to blokada neke ustanove iza koje stoji zakon ili blokadu drže mještani svojim nasilnim ponašanjem i samovlašćem?

I oni su se našli danas kao zaštitnici ovog grada, ovog naroda i ovog kraja, a prave ekološku katastrofu! “, rekao je Golubović Radiju Antena M. Stanje u gradu gradonačelnik je ocijenio dramatičnim.

„Situacija je katastrofalna, ne može se proći gradom, otpada ima svuda. Postoji opasnost da se bolnica napuni zaraženom djecom.“, rekao je.

Golubović je najavio da će situacija u gradu biti popravljena do danas, a najavljuje da će organizatore blokade, ukoliko budu nastavili, i krivično goniti.

„Ovim putem im poručujem, krivičnu odgovornost prvo Lončaru, pa i ostalom savjetu koji je napravio haos od ovog grada i koji je izazvao ekološku katastrofu! Vjerujte mi da sam blizu te odluke da podnesem krivične prijave protiv organizatora, ne protiv svih!“, rekao je Golubović.

Galerija

Bonus video: