Vakcinisano 6.000 Podgoričana, na raspolaganju 32.000 vakcina

Institut za javno zdravlje saopštio je da je građanima na usluzi 32.000 vakcina protiv sezonskog gripa britanskog proizvođača ”GlaxoSmithKline”, koji je takvog sastava da štiti i od pandemijskog, poznatog virusa A H1N1.
0 komentar(a)
klinički centar, Foto: Zoran Đurić
klinički centar, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.01.2011. 14:24h

Institut za javno zdravlje saopštio je da je građanima na usluzi 32.000 vakcina protiv sezonskog gripa renomiranog britanskog proizvođača ”GlaxoSmithKline”, koji je takvog sastava da štiti i od pandemijskog, poznatog virusa A H1N1.

Kako bi se izbjegle negativne posljedice zdravstvene vlasti pozivaju građane da se vakcinišu.

“U Podgorici je oko 6.000 građana vakcinisano protiv sezonskog gripa”, kazao je direktor Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić.

Podgoričanin obolio od novog gripa stabilno

Za sada jedini potvrđeni slučaj novog gripa u ovoj sezoni je 44-godišnji Podgoričanin, kojem je trenutno zdravstveno stanje stabilno.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, on je smješten na Internoj klinici u Kliničkom centru, i, osim infekcije, ima i hroničnu upalu disajnih puteva.

Zajednice podložne širenju pandemije

Iz Instituta su saopštili da je širenje gripa u školama i na fakultetima značajan faktor širenja pandemije u zajednici, jer kada se gripa jednom nađe u školskom okruženju, vrlo se brzo širi i prenosi na porodice oboljelih učenika i lokalnu zajednicu

“Uprava škole u konsultaciji resornim Ministarstvom prosvjete i nauke i lokalnom zdravstvenom službom može, na period od sedam do 14 dana, da oslobodi nastave učenike jednog ili više razreda u kojima je registrovana laboratorijska potvrda pandemijskog gripa među jednim ili više učenika, ili da zatvori školu u slučaju da se procijeni da će to biti korisno da spriječi pojava epidemije u školi”, savjetuju iz Instituta.

Iz Instituta poručuju i da učenici sa simptomima bolesti slične gripu ne treba da pohađaju školu, a ako ipak dođe u školu, dežurni nastavnik, profesor ili razredni starješina treba takvog učenika da pošalje kući.

Bonus video: