Gdje su prijave protiv onih koji su odlagali medicinski otpad?

O zabrani odlaganja medicinskog otpada na takav način upravu beranske bolnice i Doma zdravlja “Niko Labović” usmeno je obavijestio ekološki inspektor Sejdo Ðukić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2011. 09:08h

Opšta bolnica i Dom zdravlja u Beranama obaviješteni su da medicinski otpad više ne smiju odlagati u kontejnere, zajedno sa ostalim komunalnim smećem.

O zabrani odlaganja medicinskog otpada na takav način upravu beranske bolnice i Doma zdravlja “Niko Labović” usmeno je obavijestio ekološki inspektor Sejdo Ðukić, koji je dužan da u roku od tri dana tim ustanovama dostavi i pisano rješenje. Odluka o zabrani uslijedila je nakon ispitivanja koje je u Beranama od novembra sproveo inspektor Ðukić, a na zahtjev Mjesne zajednice Beranselo i eparhije Budimljansko-nikšićke, od kojih su stizala upozorenja da se opasni medicinski otpad godinama odlaže na bespravnu gradsku deponiju na Vasovim vodama.

Do kraja februara uređaj za medicinski otpad

Prema saznanjima “Vijesti”, poslije jučerašnje posjete inspektora i kucanog rješenja koje će uslijediti, uprave bolnice i Doma zdravlja dužne su da nađu rješenje o privremenom zbrinjavanju otpada. U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja pregovara o načinima za rješavanje tog problema u osam opština u Crnoj Gori, gdje će prioritet imati Berane.Do kraja februara, u tom gradu bi trebalo da bude montiran prvi ‘’konvertor’’, uređaj u kojem će se medicinski otpad obrađivati na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa, a nakon čega neće biti opasan.

Iz MZ Beranselo juče je stigao zahtjev da se bolnica, Dom zdravlja i Komunalno preduzeće sankcionišu zbog odlaganja opasnog medicinskog otpada na deponiju na Vasovim vodama.

U pismu inspektoru Ðukiću, predstavnik mještana Jovan Lončar kaže kako nema potrebe da on “bolnici, domovima zdravlja i apotekama zabranjuje odlaganje medicinskog otpada na nepropisan način, jer to je već zakonom zabranjeno”. “I zakonom je propisan način na koji oni to moraju da rade. Vi treba da podnesete prijave protiv onih koji su do sada odlagali medicinski otpad na neuređeno smetlište, a tu je, pored opšte bolnice, doma zdravlja i apoteka, najodgovornije Komunalno preduzeće.

Na dvanaesti dan blokade deponije u Beranama, grad je zatrpan smećem, jer privremena lokacija za odvoz do sinoć nije nađena

Obaveza vam je da podnesete prijave protiv rukovodioca Opšte bolnice, doma zdravlja, apoteka i naročito protiv rukovodioca Komunalnog preduzeća i da spriječite dalje odlaganje komunalnog otpada na mjesto već kontaminirano medicinskim. Ako to ne uradite i vi ćete kao ekološki inspektor prekršiti zakon. I na kraju vaša je najveća obaveza da hitno, od rukovodioca beranske lokalne uprave tražite sanaciju lokaliteta Vasova voda“, piše u saopštenju Lončara.

Grad zatrpan smećem

On se, između ostalog, inspektoru Ðukiću “zahvalio što je poslije dva mjeseca, našao vremena da posjeti najcrnju ekološku taèku sjevera Crne Gore, poslije mojkovačkog jalovišta”.

Na dvanaesti dan blokade deponije u Beranama, grad je zatrpan smećem, jer privremena lokacija za odvoz do sinoć nije nađena.

Sa mještanima u Beranselu juče je razgovarao gradonačelnik Vuka Golubović, a stanovnici te MZ su poručili da će se “svim svojim bićem i raspoloživim demokratskim sredstvima, suprotstaviti daljem odlaganju smeća na gradsku deponiju Vasove vode”.

Golubović je pokušao da učesnicima protesta objasni da je život u gradu ugrožen zbog blokade deponije, i da se problem odvoza nagomilanog smeća mora hitno riješiti.

Golubović: Sačekajmo odluku suda

Navodeći da će mještani Beransela poštovati zakone Crne Gore, potpredsjednik te MZ Mikosav Bubanja, rekao je gradonačelniku da su mještani ubijeđeni da ima bezbroj povoljnijih lokacija za izgradnju sanitarne deponije, koja se neće nalaziti u blizini naseljenih mjesta.

“Ponavljamo da nijesmo protiv izgradnje sanitarne deponije i reciklažnog centra, ali smo protiv toga da se ona gradi na pragu naših kuća. Svim demokratskim sredstvima ćemo se suprotstaviti daljem trovanju naše djece”, rekao je Bubanja, koji je uputio izvinjenje graðanima Berana zbog blokade deponije, pozivajući ih da razumiju njihove višegodišnje nevolje.

Učesnici protesta su predložili gradonačelniku da se založi da buduća deponija, ako mora biti za više opština, bude izgrađena na tromeđi Berana, Rožaja i buduće opštine Petnjica

Mještanin Radoje Mišković, koji je ujedno i član savjeta MZ Beranselo, upozorio je čelnike Opštine, da ubuduće ne nazivaju Vasove vode imenom Vasov do, naglašavajući da im je tužba u sudu, pored ostalih razloga, uslijedila zbog netačnog naziva lokacije na kojoj se nalazi gradska deponija.

Golubović je poslije razgovora izrazio žaljenje zbog toga što nije bilo moguće postići nikakav dogovor sa mještanima Beransela, navodeći da se grad mora očistiti od ogromnih količina smeća, ali da se mora sačekati odluka suda.

Učesnici protesta su predložili gradonačelniku da se založi da buduća deponija, ako mora biti za više opština, bude izgrađena na tromeđi Berana, Rožaja i buduće opštine Petnjica, na šta im je Golubović odgovorio da od te priče neće biti ništa, jer je master planom određena lokacija, a opštine usvojile planove upravljanja čvrstim otpadom.Beranselo spremno da sakupi naknaduPredstavnik Beransela Svetislav Tomović, rekao je da deponija mora biti udaljena deset kilometara od naseljenih mjesta.

On je gradonačelniku rekao da nema više vremena za čekanje, da se narodna volja mora poštovati, a deponija sa Vasovih voda izmjestiti.

“Narod u Beranselu je prevaren kada su u pitanju deponija i planovi za gradnju nove regionalne.

Jovan Lončar, naš mještanin, platiće 120.000 eura da se sanira postojeća deponija i time obešteti lokalna uprava za do sada uloženi novac u taj projekat“, rekao je Tomović, dodajući da je Beranselo trpjelo 50 godina deponiju, a da u posljednih pet godina mještani ne mogu da žive, jer im deponija ugrožava zdravlje.

“U našem naselju je najviše oboljelih od kancera pluća u Beranama, a uzročnik je deponija na Vasovim vodama. Ona je problem čitavih Berana. Maknite nam otrov i smetlište ispred kuća, a mi ćemo sakupiti novac uz pomoć Budimljansko- nikšićke eparhije i pomoći Opštini da nađe drugo rješenje”, rekao je Tomović.Beranski sud u korist mještanaOsnovni sud u Beranama donio je rješenje u korist mještana MZ Beranselo, potvrdio je njihov pravni zastupnik iz Bijelog Polja Miladin Joksimović.

Rješenjem je, objasnio je advokat, odbijen predlog Opštine o novoj privremenoj mjeri zabrane blokade gradske deponije na Vasovim vodama. U lokalnoj upravi su očekivali da Osnovni sud “tokom dana donese rješenje u korist grada”.

Bonus video: