Crna Gora odobrila prvo izručenje Srbiji

Crnogorski ministar pravde Duško Marković odobrio je prvo izručenje Srbiji po osnovu Sporazuma o međusobnom izručenju okrivljenih državljana, zaključenog krajem oktobra prošle godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2011. 16:55h

Crnogorski ministar pravde Duško Marković odobrio je prvo izručenje Srbiji po osnovu Sporazuma o međusobnom izručenju okrivljenih državljana, zaključenog krajem oktobra prošle godine, izjavila je Tanjugu ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

- Donijeto je rješenje kojim se odobrava izručenje Bogdana Markovića koga potražuje Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu - rekla je Malovićeva i izrazila uvjerenje da će ovakva praksa biti nastvaljena i ubuduće, jer predstvalja dobar primer konkretne realizacije Sporazuma.

Srbija je Crnoj Gori nedavno predala Zlatka Ajkovića na osnovu tog sporazuma, a u toku je postupanje po zamolnicama za još neka lica, rekla je Malovićeva i najavila da će ubrzo još jedan broj zahteva biti realizovan.

To, kako je istakla, "jasno pokazuje da smo opredeljeni da Sporazum sprovodimo, a ne da bude mrtvo slovo na papiru".

- Što se tiče Predraga Srugara, Viši sud u Beogradu je zatražio dodatnu dokumentaciju od Crnogorskog pravosuđa kako bi moglo da se odluči o zahtjevu za njegovo izručenje Crnoj Gori - navela je ona.

Strugar, koji je srpski državljanin, će biti izručen Crnoj Gori "ukoliko sud utvrdi da su ispunjene sve pretpostavke za ekstradiciju", rekla je Malovićeva.

Crna Gora je na osnovu Sporazuma o izručenju domaćih državljana zatražila od Srbije izručenje Strugara, kome Viši sud u Bijelom Polju sudi u odsustvu za ratni zločin nad albanskim civilima u Kaluđerskom Lazu 1999. godine, tokom NATO bombardovanja.

On je optužen zajedno sa još osmoricom pripadnika bivše Vojske Jugoslavije.

Beogradski Viši sud Strugaru nije odredio ekstradicioni pritvor, jer je za njim i dalje na snazi crvena poternica, po kojoj bi bio uhapšen kada bi pokušao da napusti Srbiju.

Bonus video: