Ukinut imunitet Pinjatiću

Pinjatiću koji se tereti da je pribavio imovinsku korist i oštetio Opštinu budva imunitet ukinut jednoglasno
59 pregleda 0 komentar(a)
pinjatic, Foto: Arhiva "Vijesti"
pinjatic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Skupština Crne Gore odobrila je danas skidanje imuniteta poslaniku Demokratske partije socijalista Đorđiju Pinjatiću, kako bi Tužilaštvo moglo da pokrene krivični postupak.Parlament se izjasnio na osnovu predloga Administrativnog odbora koji je u petak jednoglasno predložio da se, na zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), skine imunitet Pinjatiću. VDT je tražilo od Skupštine da im odobri krivično gonjenje Pinjatića koji se tereti da je zloupotrebio službeni položaj tako što je pribavio imovinsku korist od 1,06 miliona EUR preduzeću Zavala invest i oštetio budžet Opštine Budva.Tužilaštvo je navelo da je Pinjatić, kao predsjednik Komisije za procjenu vrijednosti izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju morske vode na Zavali, zajedno sa drugim članovima, procijenio vrijednost radova na 4,4 miliona EUR, iako su troškovi koje je Zavala invest kao investitor imala iznosili 3,3 miliona.Pinjatić je na sjednici Administrativnog odbora tražio da mu bude ukinut poslanički imunitet.

Medojević ponovio inicijativu Koče Pavlovića: "Svi poslanici da se odreknu imuniteta."

Poslanik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević ponovio je inicijativu te stranke, saopštenu na Administrativnom odboru, da se svi poslanici odreknu imuniteta. On je kazao da u PZP smatraju da Skupština ne bi trebalo da se miješa „u unutarpartijske sukobe“ u Demokratskoj partiji socijalista, navodeći da je privođenje budvanskih opštinskih funkcionera „kampanja“ koja se sprovodi „kada je jedna Vlada pala, a druga nije izabrana“. Medojević smatra da je to politički motivisana kampanja i da nije pošteno da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije počne od Skupštine, odnosno od poslanika Pinjatića. „Neka tužilac, ako ima petlje, podnese prijavu protiv bivšeg premijera. Zna se adresa od koje se kreće, a ne od poslanika, jer će sjutra biti neki drugi poslanik ili gradonačenik“, naveo je on.Medojević smatra da bi parlament trebalo da napravi ozbiljne konsultacije šta da radi, a jedna od opcija je da se sjutra ne izglasa Vlada.

Mandić nije očekivao da će "borba krenuti od Pinjatića"

Poslanik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da je mislio da će borba protiv organizovanog kriminala krenuti od državnog tužioca, potom ljudi iz izvršne vlasti, a tek onda od parlamenta. „Da me neko pitao kome ćemo prvo skidati imunitet, rekao bih da je to bivši premijer i čitav njegov kabinet. Nikada ne bih mogao pomisliti da će borba početi od nešeg kolege Pinjatića“, naveo je on.Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić podsjetio je na stav Pinjatića da je nevin. „U Crnoj Gori postoji volja za borbu protiv organizovanog kriminala. Klub DPS je duboko uvjeren u nevinost Pinjatića i uvjereni smo da će je on dokazati“, kazao je Sekulić.

Bonus video: