Čarapić planira i zapljenu imovine

VIŠI SUD UVAŽIO ZAHTJEV DRŽAVNOG TUŽIOCA I ODREDIO MJESEC DANA PRITVORA ČELNICIMA BUDVANSKE OPŠTINE, ČIJE JE SASLUŠANJE ZAVRŠENO POSLIJE PONOĆI
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Istražni sudija Višeg suda Radomir Ivanović naložio je sinoć pola sata poslije ponoći pokretanje istrage i odredio pritvor od mjesec dana gradonačelniku Budve Rajku P. Kuljači (46), potpredsjedniku Opštine Draganu J. Maroviću (51).

Pritvor je određen i:

predsjedniku Rotari kluba Budva Draganu S. Žiniću (55),

bivšem direktoru Vodovoda Budva, Stevanu Đ. Vučetiću (55),

sadašnjem Kuljačinom savjetniku za ulaganja u energetsku infrastrukturu Novaku P. Stanojeviću (56),

elektroinženjeru Marku S. Kaloštru (64) iz Budve,

fakultetskom profesoru Srećku N. Tomoviću (53),

građevinskom inženjeru nastanjenom u Ulcinju Slobodanu Š. Đuroviću (63),

vlasniku građevinske firme „Monivest” Draganu M. Sekuliću (60) iz Budve,

Podgoričaninu Miodragu S. Miniću (51).

Svi oni su, oko jedan sat poslije ponoći, nakon što im je Ivanović uručio rješenje o zadržavanju, sprovedeni u Istražni zatvor u Spužu. Vrhovno državno tužilaštvo, koje je u petak ujutro naložilo njihovo hapšenje, sumnja da su počinili niz zloupotreba službenog položaja tokom kupoprodaje zemljišta, namjene, a potom i nelegalne izgradnje kompleksa firme „Zavala invest” i “postrojenja za desalinizaciju morske vode” na brdu Zavala.

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) pokrenulo je krivični postupak i protiv Natalije Panine, izvršnog direktora preduzeća “Zavala invest” DOO Budva, koja je za sada nedostupna, i od Administrativnog odbora Skupštine zatražilo odobrenje za krivično gonjenje poslanika Đorđa Pinjatića.

Ometali su istragu

- Odluka je uslijedila nakon ocjene da podaci i dokazi, koji su prikupljeni u skladu sa ranijim i novim procesnim ovlašćenjima, predstavljaju valjanu osnovu za sumnju da su ova lica izvršila krivična djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi i krivičnog djela - utaja poreza i doprinosa - stoji u jučerašnjem saopštenju koje je potpisala vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić. Specijalni tužilac je sinoć sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici uputila predlog za određivanje pritvora protiv svih osumnjičenih, zbog, kako se navodi u saopštenju, “postojanja okolnosti koje ukazuju da bi boravkom na slobodi ometali tužilačku istragu izmjenom ili falsifikovanjem prikupljenih dokaza, jer su već u ovoj fazi pokušali to da čine, te uticajem na saučesnike i svjedoke koje treba saslušati”.

- Osim toga, osumnjičenima se stavlja na teret krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od 10 godina, koje je posebno teško zbog načina izvršenja i njegovih posljedica, a po ocjeni tužioca postoje i izuzetne okolnosti koje ukazuju da bi njihovo puštanje na slobodu dovelo do ozbiljnije prijetnje očuvanju javnog reda i mira - navodi se u saopštenju VDT- a.

Istraga se širi?

Tužilaštvo očekuje, saopštili su, da će postojanje ovih razloga biti dovoljan osnov da se protiv svih osumnjičenih odredi pritvor, u kom slučaju bi bilo u obavezi da u roku od 48 časova, od određivanja pritvora, donese naredbu za sprovođenje istrage.

- Nezavisno od odluke suda, tužilaštvo je ovlašćeno da naredi sprovođenje istrage radi utvrđivanja svih elemenata krivičnih djela za koje postoji osnovana sumnja da su izvršena, kao i sprovođenje finansijske istrage, radi prikupljanja dokaza o imovini i prihodima osumnjičenih, eventualno drugih pravnih ili fizičkih lica, radi stavljanja predloga sudu za njeno privremeno oduzimanje - saopštilo je tužilaštvo. Gradonačelnika i potpredsjednika Opštine Budva specijalno tužilaštvo sumnjiči da su, koristeći svoj službeni položaj i ovlašćenja, firmi „Zavala invest” iz Budve, odobravanjem izdavanja planske dokumentacije, pribavili imovinsku korist, i tako oštetili kasu Opštine Budva za cifre koje se još utvrđuju.

Policija je u petak saopštila, objavljujući samo inicijale uhapšenih, da je Kuljača, iskorišćavanjem svog položaja i nevršenjem službene dužnosti, firmi “Zavala invest” pribavio korist tako što im je omogućio privilegovan položaj, kako bi započeli bespravnu gradnju hotelskog kompleksa na poluostrvu Zavala u Budvi. U sumnjama se navodi da su Kuljaču, navodno, u tim radnjama umišljajno podstrekli Sekulić i Minić.

Gradili mimo pravila

U saopštenju policije se navodi da je Dragan Sekulić, u svojstvu odgovornog lica firme “Monivest” iz Budve, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, grubo povrijedio svoja ovlašćenja upravljajući i raspolažući imovinom te firme i firmi „Slav Inn" iz Budve pribavio korist u većem iznosu, koji se utvrđuje.

Istragom, koja je uslijedila nakon podnošenja krivičnih prijava Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prikupljena je obimna finansijska i poslovna dokumentacija za preduzeće “Zavala invest”, kao i za druga pravna lica koja su kupila brdo Zavala.

Osim za firme, koje su nelegalno gradile na Zavali, tužilaštvo je prikupilo i dokumentaciju o sklopljenim ugovorima, mišljenjima i odobrenjima od Opštine Budva. Sva ta dokumentacija, za dvije i po godine istrage, više puta je vještačena i potvrdila sumnje da se na Zavali gradilo mimo pravila, kao i da su odgovorni u Opštini Budva, navodno, počinili niz zloupotreba službenog položaja”.

Bonus video: