Slijedi bitka za kasarnu Morača?

“Nadamo se da budući plan neće pretpostavljati degradiranje prostora kasarne „Morača“, ukoliko se to ipak desi, borićemo se protiv takve odluke svim raspoloživim sredstvima”, kaže Sonja Dragović
7254 pregleda 14 komentar(a)
Kasarna Morača
Kasarna Morača

Da li je manevar koji vlast napravila oko kasarne Morača, da Glavni grad 50.000 kvadrata zemljišta bivše kasarne da Vladi kao garanciju za kredit za kolektor, uzeo sve argumente građanima i opoziciji koji su se borili da se taj prostor sačuva kao zelena oaza, vidjećemo u vremenu koje slijedi.

Sonja Dragović iz NVO “KANA” kaže da nove informacije o planovima za prostor kasarne „Morača“ upućuju na to da nadležni ne odustaju od ideje da ovu lokaciju pretvore u lukrativno građevinsko zemljište.

“Kako smo detaljno obrazložili tokom prošlogodišnje javne rasprave povodom tada predloženog urbanističkog projekta, kao i u publikaciji ‘Planiranje protiv grada’, izričito se protivimo tome da ova centralna zelena površina postane gusto izgrađen stambeni blok po ugledu na Siti kvart. Objektivnih razloga za takav potez nema jer stambenog prostora u Podgorici ima dovoljno (što se za uređene zelene površine ne bi moglo reći), a prostorno-urbanistički plan Podgorice do 2025. godine izričito upozorava da se zbog prekomjerne stambene izgradnje ovaj segment ubuduće mora planirati krajnje pažljivo i umjereno. Jedini razlog za izgradnju stambenog bloka na prostoru kasarne „Morača“ može biti želja za brzom zaradom, a taj bi motiv trebalo detaljno ispitati, promisliti i u krajnje transparentnom procesu izvagati šta bi grad time dobio, a šta izgubio. Nažalost, nedavno smo na primjeru Bara imali priliku da vidimo da je nagle odluke koje se tiču zelenih gradskih prostora nemoguće povući i da će posljedice današnje lakomislenosti morati da trpe generacije koje dolaze”, kaže Dragović.

Dragović

Ona ističe da je važno da javnost zna da urbanistički projekat čiji je nacrt prošle godine razmatran na javnoj raspravi više nije u proceduri jer su, prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata iz oktobra 2017. godine, svi planovi koji nijesu usvojeni do 31.12.2018. godine povučeni i biće rađeni od početka, po novoj proceduri propisanoj ovim Zakonom.

“Pošto se u slučaju kasarne ‘Morača’ radi o urbanističkom projektu, njegovu izradu će voditi Glavni grad. Dakle, u narednom periodu možemo očekivati da glavni gradski arhitekta osmisli novi projektni zadatak na osnovu koga će biti izrađen urbanistički projekat; taj projektni zadatak će prije početka izrade urbanističkog projekta morati da odobre glavni državni arhitekta i organ uprave nadležan za zaštitu kulturnih dobara. Nadamo se da će se ovaj proces osloniti na lekcije naučene tokom prošlogodišnje javne rasprave: da projektni zadatak treba definisati detaljno, izbjegavajući uopštavanja koja bi mogla biti pogrešno protumačena (na primjer, da „centralne djelatnosti“ budu realizovane kao stambeni blok), da je građanima Podgorice važno da ovaj prostor ostane javna, dominantno zelena površina, i da bi postojeće objekte i zelenilo trebalo zaštititi i unaprijediti, kaže Dragović. Ona ističe da će “KANA” pratiti rad svih organa uključenih u ovaj proces i, kao i do sada, obavještavati javnost o njegovom toku.

“Nadamo se da budući plan neće pretpostavljati degradiranje prostora kasarne ‘Morača’; ukoliko se to ipak desi, borićemo se protiv takve odluke svim raspoloživim sredstvima”, kaže Dragović.

Luka Rakčević, šef odborničkog kluba URA, kaže da kao nikada do sada rukovodstvo Glavnog grada je - na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem - pokazalo neviđen stepen drskosti i kukavičluka pred građanima Podgorice i Skupštinom Glavnog grada.

“Više od godinu dana su opstruirali sve naše pokušaje da (trajno) zaštitimo prostor kasarne ‘Morača’, kako bi se na njemu gradili isključivo objekti javnog karaktera i od kojih bi svi građani imali koristi, dok su sve to vrijeme - iza leđa i zatvorenih vrata - pregovarali da isto zemljište poklone Vladi, kao garanciju za kredit za kolektor (PPOV)”, kaže Rakčević.

Rakčević

On podsjeća da su prvi katastrofalni planski dokument predložili još u januaru prethodne godine, kada su ucrtali preko 180 hiljada kvadrata stambenih i poslovnih prostora na prostoru kasarne, sa namjerom da čitavo zemljište prodaju nekom od privilegovanih investitora.

“Tada se sa punim pravom pobunila podgorička javnost, pa je izrada plana usporena, a predloženo rješenje privremeno odloženo”, podsjeća Rakčević.

Posljednja linija odbrane Podgorice

Rakčević kaže da nije teško pretpostaviti da nas, vrlo brzo, i u Podgorici čeka barski scenario.

“Gradska uprava će svoju sramnu odluku bez sumnje pravdati ‘potrebom za izgradnjom kolektora i opštim napretkom’, baš kao što barska uprava pravda sječu stogodišnjih čempresa - izgradnjom potrebnog vrtića. A nemam dilemu da im ni građani Podgorice, baš kao ni slobodni ljudi u Baru, neće dozvoliti da ostvare svoje demagoške i štetne naume...”, ističe Rakčević. On kaže da kada su već uništeni brojni resursi grada, djelovi poput kasarne “Morača“, Njegoševog parka, brda Gorice i drugih - moraju biti posljednja linija odbrane Podgorice.

Bonus video: