Al grupa želi mlade crnogorske kadete

Delegacija njemačke brodarske kompanije u posjeti Crnoj Gori, hoće još crnogorskih pomoraca
985 pregleda 0 komentar(a)
Predstavili program za mlade pripravnike: Al grupa u Kotoru, Foto: Siniša Luković
Predstavili program za mlade pripravnike: Al grupa u Kotoru, Foto: Siniša Luković

Delegacija njemačke brodarske kompanije Al Group predvođena izvršnim direktorom Ulrihom Paulsdorfom, boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori. Oni su obišli Pomorski fakultet u Baru, Srednju pomorsku školu i Pomorski fakultet u Kotoru gdje su održali prezentaciju za studente i pomorce.

AL Group preko svojih sjedišta u Hamburgu i Singapuru vodi dvije flote pod brendovima Atlantic Lloyd i Asiatic Lloyd, a u kojima trenutno plovi 36 brodova za prevoz kontejnera, rasutog tereta i tankera.

“Grupa se stalno povećava i trenutno zapošljava značajan broj našeg pomorskog oficirskog kadra i kadeta. Njihov interes je da zapošljavaju naš kvalifikovan, sertifikovan, dobro obrazovan, obučen i iskusan pomorski kadar, zasnovan na uzajamnom povjerenju i partnerstvu”, kazao je “Vijestima” kapetan Janko Milutin iz agencije Normonte, posredstvom koje se crnogorski pomorci zapošljavaju na brodovima AL Group-a.

Paulsdorf je kazao da trenutno imaju 71 oficira iz Crne Gore i da je država po tome jedan od najvećih izvora za oficirski kadar na njihovim brodovima

“Sada imamo deset zapovjednika i sedam upravitelja stroja iz Crne Gore i želimo da angažujemo još više vaših pomoraca” kazao je Paulsdorf.

Njemci su predstavili program za mlade pripravnike koji imaju, uzimajući tek završene srednjoškolce - kadete i omogućavajući im da prve korake u karijeri naprave na njihovim brodovima, te kasnije nastave službu na flotama AL grupe do sticanja najviših zvanja zapovjednika broda i upravitelja stroja. Od 33 kadeta koje su do sada imali iz Crne Gore, njih 17 postali su oficiri i ostali da plove u toj kompaniji, a trenutno je 11 naših kadeta ukrcano na brodovima Atlantic Lloyda i Asiatic Lloyda.Plate oficira u ovoj kompaniji se kreću od 3.350 eura sa svim dodacima za trećeg oficira, do 8.550 eura za upravitelja, odnosno 8.700 eura za zapovjednika broda.

“Želimo da kao kadeti dođete na naše brodove i kao oficiri profesionalno se razvijate unutar naše kompanije i budete naš oslonac”, poručili su predstavnici njemačkog brodara studentima kotorskog fakulteta, predstavljajući im jednog od zapovjednika svojih brodova na kojeg su najponosniji – kapetana duge plovidbe Steva Markolovića (39) iz Bara.

Markolović je kao komadant Atlantic Lloydovog kontejnerskog broda “ALS Ceres” 7. marta prošle godine u vodama Arabijskog mora, napravio pravi pomorski poduhvat, spasivši 23 pomorca-člana posade, sa zapaljenog ultravelikog kontejnerskog broda “Maersk Honam”. Za taj podvig Markolović i kompanija AL group dobili su godišnju nagradu Nacionalne komisije za traganje i spasavanje na moru i Obalske straže Indije za 2017-2018. godinu.

Bonus video: