26 godina od otmice putnika u Štrpcima: Zločin i danas posredno traje

Predstavnik Foruma Bošnjaka Mirsad Rastoder je rekao da zločin u Štrcima nije slučajnost, otmica i likvidacija nevinih putnika
763 pregleda 3 komentar(a)
Sa obilježavanja godišnjice, Foto: Jadranka Ćetković
Sa obilježavanja godišnjice, Foto: Jadranka Ćetković

“Odgovornost za zločin u Štrpcima je i dalje na organima vlasti u tri zemlje. Saučesnici su dok ozbiljno ne pokrenu mehanizme državnih institucija, da se mnogo odgovornije pozabave ovim i drugim zločinima”.

To je danas, na 26. godišnjicu otmice putnika u stanici Štrpci iz voza Lovćen 31, u ime rodbine otetih kazao Demir Ličina.

On je, sa porodicama žrtava, položio cvijeće na spomenik u Ulici Lenke Jurišević u Bijelom Polju.

Ličina je rekao da rodbina stradalih i građani očekuju da Ministarstvo pravde i pravosudni organi kontinuirano prate šta se dešava na suđenjima otmice u Štrpcima i obavještavaju javnost o mogućem sudskom utvrđivanju istine i pravde sa kažnjavanjem odgovornih.

“Očekujemo da pokrenete nastavak traganja za posmrtnim ostacima u jezeru Perućac, kao i utvrđivanje mogućnosti da članovi porodica stradalih ostvare pravo koje podrazumijeva status civilnih žrtava rata, koje bi im osiguralo simbolične beneficije u vidu mjesečnih novčanih primanja I socijalne ppodrške. Ratni zločini ne zastarijevaju. a pred Bogom i ljudima zdravija budućnost se može graditi samo na istini i pravdi”, poručio je Ličina.

Podsjetio je da su “onog ledenog februara 1993.godine, zločinci na lokalnoj željezničoj stanici Štrpci, na pruzi Beograd-Bar, zaustavili brzi voz Lovćen 31, oteli po imenu odabrane putnike i potom ih svirepo mučili i ubili kod Višegrada.

“Od tada do dana sudski procesi se razvlače, nema učikovite potrage za tijelima žrtava, a porodice su ostavljene bez humanitarne pažnje, u očajničkoj neizvjesnosti koja pojačava zločin u trajanju. Bog zna koliko su puta sahranjeni pa oživljeni Esad Kapetanović (19), Ilijaz Ličina (43), Fehim Bakija (43), Šećo Softić (48), Rifet Husović (26), Senad Đečević (16), Ismet Babačić (30), Halil Zubčević (49), Adem Alomerović (59), Muhedin Hanić (27), Safet Preljević (22), Džafer Topuzović (55), Rasim Ćorić (40), Fikret Memović (40), Fevzija Zeković (54), Nijazim Kajević (30), Zvezdan Zuličić (23), Jusuf Rastoder (45) i Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda i jedno nepoznato lice.

U toj patnji očekivanja najmilijih zgasle su oči majki, očeva, sestara, braće. Otišli su na onaj svijet da tamo nađu otete. Na ovom svijetu nije bilo pravde, istine i odgovornosti. Zločin u Štrpcima i danas posredno traje. Produžavaju ga oni koji nijesu i ne čine dovoljno da se kazne nalogodavci, izvršioci i pronađu posmrtni ostaci žrtava”, kazao je Ličina.

On je kazao i da je jedan od osuđenih, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, uhapšen u oktobru 1996. godine i pred Višim sudom u Bijelom Polju osuđen u septembru 2002. na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu i 2011. pušten na slobodu.

“Tih godina tužilaštva Srbije i BIH nijesu ni pokušala da pokrenu istragu. Krajem 2014, u zajedničkoj akciji policije Srbije i BIH, lišeno je slobode 15 osumnjičenih za učešće u zločinu. Viši sud u Beogradu u oktobru 2018, u trećem pokušaju potvrdio je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske. U BIH je pokrenut postupak za isto krivično djelo protiv 11 osoba. Sporazumno je priznao krivicu Mićo Jovičić i osuđen je na samo na pet godina zatvora, ali se obavezao na svjedočenje protiv ostalih u predmetu. Završen je dokazni postupak, pozvan je 51 svjedok, četiri vještaka, jedna stručna osoba i priložilo oko 50 materijalnih dokaza. Sada je u toku sprovođenje dokaza odbrane optuženih, nakon čega se očekuje da sud izrekne prvostepenu presudu”, dodao je Ličina.

Ernard Suljević je, u ime Bošnjačkog vijeća (BV), kazao da stradanje 20 ili više nedužnih civila koji su životima platili nečiju fašisoidnost i oholost mora biti stalna opomena svim građanima da se zlo nikada i nikome ne ponovi.

“Svirepi zločin nije u potpunosti rasvijetljen ni nakon više od četrvt vijeka, niti je prst pravde uperen u njegove nalogodavce kako bi osjetili moć ovozemljaske pravde, a Božija će ih svakako stići. Narodi koji imaju takvo pamćenje da ne gaje kulturu sjećanja nemaju ni budućnost, pa vam, u ime BV, poručujem da nikada nećemo odustati od traženja pravde i prava za žrtve otmice u Štrpcima i svih ostalih zločina. Od nadležnih u Crnoj Gori zahtijevamo umreženo djelovanje sapravosudnim institucijama Srbije i BIH u pravcu potpunog rasvjetljavanja svih zločina koji su se desili na prostorma regiona u bliskoj istoriji, kako bi aktuelne i buduće generacije mogle graditi društvo čiji su temelji zasnovani na suočavanju s prošlošću, a radi zdravije budućnosti, čuvanja međuetničkog sklada i evropskog prosperiteta”, kazao je Suljević.

On je istakao da se posljedice zlodjela koje su tokom zlokobnih ratova počinjena nad nevinim bošnjačkim žrtvama mogu ublažiti jedino pokretanjem i utvrđivanjem sudskih istina i kažnjavanjem nalogodavaca i počinilaca.

Predstavnik Foruma Bošnjaka Mirsad Rastoder je rekao da zločin u Štrcima nije slučajnost, otmica i likvidacija nevinih putnika.

“To je dobro planirana vojna akcija onih godina s ciljem da likvidira, zastraši i protjera. Moramo to pamtiti, kako nam se opet ne bi desilo raspamećivanje”, rekao je on.

Cvijeće na spomenik položili su i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, predstavnici političkih partija i građani.

Bonus video: