Obnovljena najprometnija raskrsnica u Baru: "Strožije kontrolisati opterećenost kamiona"

S obzirom da Bar nema tranzitnu zaobilaznicu, ova raskrnsica je, naročito u ljetnjoj sezoni, najopterećenija prometom, tim prije jer je glavna trasa za saobraćaj teških teretnih vozila koja dolaze u luku, i izlaze iz nje
671 pregleda 0 komentar(a)
Uređenje raskrsnice, Foto: Radomir Petrić
Uređenje raskrsnice, Foto: Radomir Petrić

Nakon dvonedjeljne opravke, najprometnija gradska raskrsnica u Baru - kod "tri kule", od danas je u novom ruhu.

Na raskrsnici Bulevara Dinastije Petrovića i ulica Vladimira Rolovića i Makedonske, prvo su ostrugani i očišćeni oštećeni asfalt i neravnine na asfaltnoj podlozi, a potom izdignute i nivelisane šahte, vodovodne, elektro i TK instalacije, postavljeni nedostajući ivičnjaci i novi sloj asfalta, te obilježena horizontalna signalizacija.

S obzirom da Bar nema tranzitnu zaobilaznicu, ova raskrnsica je, naročito u ljetnjoj sezoni, najopterećenija prometom, tim prije jer je glavna trasa za saobraćaj teških teretnih vozila koja dolaze u luku, i izlaze iz nje.

Najkrupnije devijacije kolovoza bile su upravo na desnoj saobraćajnoj traci koja vodi iz luke, i kuda prolaze kamioni sa kontejnerima.

S obzirom da je trasa ranije projektovana da prihvati kamione sa najviše 25 tona tereta, a da je to u praksi nerijetko bilo i dva puta manje od stvarnih težina natovarenih kamiona, došlo je do velikih oštečenja kolovoza cjelom dužinom bulevara, a naročito na samoj raskrsnici.

Iz Opštine Bar su pozvali nadežne državne organe da zbog toga pristupe strožijoj kontroli opterećenosti kamiona koji natovareni napuštaju luku.

"Stručne službe Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Opštine Bar ukazuju na dosadašnja iskustva oštećenja asfaltne podloge i uzdignuća asfaltne mase na traci Bulevara od diskonta "Laković" do semafora, koja nastaju usljed osovinskog preopterećenja i takvog dejstva na asfaltnu podlogu. Stoga je potrebno poštovanje propisa o dozvoljenom osovinskom opterećenju teretnih vozila, kako na gradskim saobraćajnicama, tako i na magistralnim i lokalnim putevima, a sve u cilju održavanja saobraćajne infrastrukture i bezbjednog saobraćaja, za što se ulažu značajna sredstva", saopštio je danas Vido Dabanović, sekretar ovog Sekretarijata..

Iz Sekretarijata navode da je vrijednost ove investicij 32.000 eura.

Dabanović je najavio početak radova na regulaciji otvorenog kanala atmosferskih voda od Doma zdravlja prema moru. Radovi su vrijedni 67.336 eura.

Bonus video: