U Baru počela akcija “Ekološki praznik 8. mart Dan maslina”

"Vjerujemo da su im se te masline primile. Takođe, vjerujemo da više neče čupati mlade zasade maslina niti ih lomiti, da smo uticali na podizanje ekološke svijest i kod njih i da ćemo ih u budućem periodu pridobiti kao partnere u ekološkim akcijama da naš Bar bude ljepši"
819 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Baru, Foto: Radomir Petrić
Danas u Baru, Foto: Radomir Petrić

Na terenima Sportskog centra u Baru danas je počela jedinstvena ekološka akcija “Ekološki praznik 8. mart Dan maslina” koju do 11. marta sprovode Udruženje maaslinara Bar i Fondacija „Info sport CG” iz Bara. Predsjednik”Info sporta CG” mr Miodrag Banović kazao je da je ova akcija posvećena “našoj najljepšoj, najelegantnijoj i najdugovječnijoj dami Bara i crnogorskog primorja”-maslini, i da će biti izvedena u sklopu postojećih kompleksa maslina na Sportskom centru-Aveniji „Masline prijateljstva”, Drvoredu ”Đačkih maslina” i Parku „Maslina i rogača”.

"Bagerom Osa Đokića popodne smo iskopali osam osnova za sadnju novih maslina, a iskop nastavljamo u ponedjeljak četvrtog marta uz pomoć Peka Tomanovića. Kontingent od 20 novih maslina stiže u ponedeljak 11. marta, a zajednička akcija njihove sadnje i orezivanja postojećih zasada počinje istog dana u 11 sati", dodaje Banović.

Masline BarDanas u Baru

Zahvaljujući aktivnostima “Info sport CG”, od trećeg aprila 2016. do 14. septembra 2018. u Aveniji „Masline prijateljstva” posađene su 43 masline, u Drvoredu "Đačkih maslina” 28 maslina i u Parku „Maslina i rogača” 42 sadnice. Banović podsjeća da su vandali 17. i 24. novembra 2016. polomili 43 masline u Aveniji „Masline prijateljstva”, a da su dio “svježe zasađenih maslina” isčupali “neki naši sugrađani, vjerovatno motivisani sadnjom u svojim baštama”.

"Vjerujemo da su im se te masline primile. Takođe, vjerujemo da više neče čupati mlade zasade maslina niti ih lomiti, da smo uticali na podizanje ekološke svijest i kod njih i da ćemo ih u budućem periodu pridobiti kao partnere u ekološkim akcijama da naš Bar bude ljepši", zaključio je Banović.

Bonus video: